03. mar 2021.

Još jednom odloženo suđenje za ubistvo Ćuruvije zbog bolesti advokatice optuženih

Suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i danas je odloženo iz istog razloga kao i pre dva dana - zbog bolesti Zore Dobričanin Nikodinović, advokatice Milana Radonjića i Ratka Romića.

Milan Radonjić, Zora Dobričanin Nikodinović i Ratko Romić (foto: Perica Gunjić / Slavko Ćuruvija fondacija)

Ona je preko svog pripravnika poručila sudskom veću da i dalje – desetak dana posle vakcinacije – oseća njene posledice i da, kako tvrdi, ima upalu pluća.

Pre dva dana je poručila da se njeno stanje pogoršalo preko vikenda i da zbog toga u ponedeljak nije stigla da obezbedi zamenu na ovom suđenju. Tada je zamolila i da se današnje ročište ne odloži, izrazivši nadu da će se u međuvremenu oporaviti.

Pripravnik danas nije sudu objasnio zašto advokaticu Dobričanin neko iz njene kancelarije nije zamenio. Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović ipak je rekla da nedolazak smatra opravdanim. Posle toga je zatražila da advokatica u roku od tri dana „dostavi bilo kakav dokaz medicinskog karaktera“. 

„Ja ne sumnjam u to, ali po zakonu mora da postoji dokumentacija zbog koje se odlaže glavni pretres“, rekla je sudija Jovanović. 

Sudsko veće je informaciju o bolesti advokatice dobilo jutros, neposredno pred početak suđenja, tako da su učesnici postupka došli u sudnicu samo da od predsednice sudskog veća čuju da suđenja neće biti i da je veće dodalo još dva ročišta ovog meseca. Pored ranije zakazanih 22. i 23, ročišta bi trebalo da se održe i 24. i 25. marta – ako se ponovo neko ne razboli.

Cenzolovka je pitanja u vezi sa odlaganjem suđenja poslala portparolki Višeg suda Tatjani Tešić, od koje smo, do trenutka objavljivanja ovog teksta, dobili informaciju da ih je „prosledila postupajućem sudiji“.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu u ponovljenom postupku sudi bivšim pripadnicima Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku (u bekstvu) i Ratku Romiću. 

Prvostepenu presudu iz aprila 2019. godine Apelacioni sud je ukinuo zbog prekoračenja optužnice.

U oktobru prošle godine počeo je novi postupak, ali je do sada, zbog bolesti članova sudskog veća, održano samo pet ročišta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend