23. jan 2019.

Jovanović: Sloboda medija je Vučićeva laž

Predsednik Aleksandar Vučić na panelu o medijima u Davosu o "lažnim optužbama" novinara kome je spaljena kuća

Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili.

Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao „neverovatno“ ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada.

– Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali „mastermajnd“ nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana – rekao je Vučić.

Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

– Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se „zahvalim“ što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović.

On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio – ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka…

– Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu „ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu“. Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend