03. avg 2022.

Kako NVO “I ja se pitam” shvata komunikaciju sa medijima koji objave nešto što im ne odgovara , najbolje da sami pročitate

I pored kvalifikacija , optužbi i spinovanja a i bavljenje temama o kojima JUGpress nije pisao ni u tekstu “Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I ja se pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović” (što je dovoljan razlog za neobjavljivanje, po Zakonu o javnom informisanju) na koji se pozivaju ,ni inače, kao i prikrivenih pretnji ,objavljujemo dopis NVO “I ja se pitam ” koji je stigao u našu redakciju sinoć.

Objavljujemo i kompletnu prepisku koja najbolje ilustruje kako ovo udruženje shvata komunikaciju sa medijima koji objave ono što njima ne odgovara.

Sve ovo je , tako bar tvrde, zbog teksta na ovom linku Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I ja se pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović.

 

пон, 1. авг 2022. у 18:37 Inicijativa I Ja se Pitam <inicijativapitamse@gmail.com> је написао/ла:

Poštovana urednice, 

Kako je na vašem mediju objavljen tekst u kome nas direktno povezujete sa nekim stavovima i objavljujete informacije koje su pod znakom pitanja, zahtevamo od Vas da po Zakonu o informisanju objavite u celosti naš odgovor na tekst pod naslovom “Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I Ja se Pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović”,  koji ste objavili dana 31.07.2022.

Pozdav

Udruženje “I Ja se Pitam”, Leskovac, Svetozara Markovića 35

 

On Mon, Aug 1, 2022 at 10:37 PM Ljiljana Stojanovic <redakcijajugpress1@gmail.com> wrote:

Poštovani,

U vašem dopisu se bavite temama koje nisu bile predmet našeg teksta te vas molimo da nam opet pošaljete odgovor , koji ćemo svakako objaviti,u celini i integralnoj verziji , ali samo vezan za tekst na koji reagujete.

Hvala

Ljiljana Stojanović.

 

уто, 2. авг 2022. у 08:52 Inicijativa I Ja se Pitam <inicijativapitamse@gmail.com> је написао/ла:

Poštovana urednice portala Jugpress, 

Vaš odgovor na naše pismo povodom teksta koji ste objavili na vašem portalu, a u kojem naše udruženje očigledno povezujete sa facebook objavama sa kojima nemamo nikakvih dodirnih tačaka, nas navodi na pomisao da su naslov i tekst, senzacionalistički, tendenciozni i zlonamerni. Očekivali smo da poštujete principe nezavisnog novinarstva i da ovo pismo, kao odgovor strane koju pominjete u navedenom tekstu, objavite kao gest dobre volje da objektivno informišete javnost o činjenicama i stavu udruženja po pitanjima koje ste naveli u tekstu, ali očigledno smo se prevarili. Prevarili smo se izgleda i u tome da ćete poštovati Zakon o javnom informisanju i medijima i da ćete objaviti naš odgovor na vaše obaveštavanje javnosti koje nije u skladu sa činjenicama i na taj način nesvesno, ili svesno, narušavate ugled našeg udruženja. Tekst koji ste objavili i povezali nas sa nekom objavom na društvenoj mreži Facebook, nas je primorao da i mi pregledamo Facebook objave, kako osobe sa kojom nas povezujete, tako i vaše objave na istoj društvenoj mreži kako bismo procenili mogućnost uticaja na javno mnjenje i odnos prema društvenim akterima, organizacijama i pojedincima. Nadamo se da Vaš odgovor na naš dopis za koji insistiramo da ga objavite u celosti po Zakonu o javnom informisanju i medijima kao demant, ne predstavlja dvostruki standard kada je informisanje građana i javnosti u pitanju i da ćete ga po principu objektivnog novinarstva ipak objaviti kako javnost ne bi bila obmanuta. Iz vašeg odgovora stičemo utisak da želite da naš demant bude u skladu sa vašim željama što naše udruženje nikad neće prihvatiti, jer mi kao udruženje imamo izgrađene principe i stavove i ne dopuštamo da nam ih neko nameće. Primoraćete nas da naš demant i vaš odgovor koji nije zasnovan na Zakonu o informisanju i medijima prosledimo dalje putem odgovarajućih kanala informisanja i komunikacije, kako bi činjenice i naš stav, a ne samo konstrukcije u kojima se pominjemo bili dostupni javnosti.

P.S.

Naš demant je upravo vezan kako za naslov, tako i za suštinu i sadržinu Vašeg teksta na koji se pozivamo i obavezuje nas da u interesu javnosti odgovorimo u skladu sa činjenicama.

Srdačan pozdrav

Udruženje građana “I Ja se Pitam”

 

Poštovani, 

Vaš odgovor se bavi i temam o kojima JUGpress nije pisao u pomenutom tekstu niti se time bavio u drugim tekstovima  a obaveza po Zakonu o javnom infomrisanju, na koji se pozivate, da se objavi odgovor/ispravka/demantij na  tekst objavljen u tom mediju.

I molimo bez pretnji bilo koje vrste u komunikaciji.

Ljiljana Stojanović

Ovde možete da pročitate dopis:

Dopis urednici

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend