03. avg 2022.

Podnet optužni predlog za napad na fotografa “Južnih vesti” u Nišu na izborima 2020. godine

Pre nešto više od dve godine, ekipa Južnih vesti napadnuta je na izborima, na biračkom mestu u Nišu, a intervenisala je i policija. Osnovno javno tužilaštvo dva puta je odbacilo krivičnu prijavu i zaključilo da osumnjičeni nije pretio fotografu i da mu nije ugrozio sigurnost. Međutim, usvojen je prigovor advokata i podnet optužni predlog protiv okrivljenog, pa će konačna ocena Suda biti poznata nakon pretresa.

Glavni pretres zakazan je za 4. oktobar ove godine, a B. S. se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Do incidenta je došlo na izborima 2020. godine, kada je fotograf Matija Gačić uslikao njegovu suprugu ispred biračkog mesta u OŠ “Stefan Nemanja” sa spiskovima glasača SNS-a, što je ona i potvrdila tužiocu.

On je tada rekao “polomiću ti noge i ubiću te ako ne obrišeš snimke moje žene”. Ipak, nakon što je saslušalo oštećenog, osumnjičenog i svedoke, Tužilaštvo je najpre odbacilo krivičnu prijavu.

Ja sam kao punomoćnik oštećenog izjavio prigovor, pa ga je Više tužilaštvo uvažilo i dalo nižem tužiocu obavezno uputstvo kako da postupi i šta da uradi u tom, uslovno rečeno, ponovljenom postupku. On je ponovo odbacio krivičnu prijavu – kaže advokat Južnih vesti Marko Krstić.

Međutim, on je i na tu odluku podneo prigovor, koji je Više tužilaštvo uvažilo, nakon čega je niži tužilac podigao optužni predlog.

Sad smo u fazi optuženja i početka tog glavnog pretresa, na kome će se izvoditi dokazi i utvrđivati da li ima ili nema dela – objašnjava Krstić.

Nakon svega toga biće poznata konačna ocena Suda, a Krstić smatra da je od početka upravo Sud trebalo da razmatra da li ima dokaza i kakav je njihov kvalitet i da je odluka tužioca da se upusti u to ocenjivanje nepravilna.

Podsetimo, B. S. je 21. juna 2020. godine, u izbornom danu, šakom uporno pokušavao da foto-reporteru Južnih vesti Matiji Gačiću iz ruku otme foto-aparat. Rečima „šta se mangupiraš?“ i „briši te slike“ stariji muškarac je nasrtao na medijske radnike, što se čulo i na audio-snimku.

T. R.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend