09. jun 2017.

„Kurir“ i Vučić: Ko (ne) pritiska, a ko očima ne veruje

Od otvorenog pisma "Srbijo, izvini" do otvorenog pisma "Srbija se diže" prošlo je tačno godinu dana i devet meseci. Oba potpisuje Aleksandar Rodić, predsednik Adria medija grupe u čijem je vlasništvu list Kurir.

srbijo_izviniU pismu iz 2015. Rodić kolege novinare poziva da dignu glas i odupru se pritisku vlasti, u pismu od srede najavljuje borbu protiv Aleksandra Vučića koga naziva diktatorom:

„Samo je ovaj naš, Aleksandar Vučić, od građana oteo državu. Samo ovaj naš prezire deo naroda koji ne glasa za njega. Samo ovaj naš guši svaki glas kritike njegove vlasti. Drži u strahu sve medije, političke protivnike, uništava svakoga ko digne glas“.

„Pročitao sam po sedmi ili osmi put koje je, kao i obično, bilo kratko ali glupo. Stanete, gledate i ne verujete. A zašto im smetam, to je već druga stvar i o tome ću da govorim i to će daleko da se čuje“, kazao je u sredu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Pre samo nekoliko meseci, Aleksandar Vučić bio je, citiramo, „baš srećan“ što je posetio redakciju Kurira, a sudeći po osmesima s fotografija, bili su i oni koji ga danas nazivaju diktatorom. Zato je N1 glavnog i odgovornog urednika u Kuriru pitao šta se desilo u međuvremenu?

„Kurir nema nikakav sukob sa predsednikom Vučićem. Moja redakcija i ja radimo svoj posao profesionalno i ne dozvoljavamo da bilo ko vrši pritiske na nas. Ako neko smatra napadom to što objavljujemo i kritičke tekstove o vlasti ili prenesemo nečje kritičke stavove, to već govori o njemu. Ako pogledate i štampano i digitalno izdanje Kurira, videćete da naši novinari profesionalno prate i svakodnevne državne aktivnosti predsednika Vučića, kao i aktivnosti lidera opozicije. Kurir isključivo radi u službi naroda“, kaže se u saopštenju Nemanje Pajića, glavnog urednika Kurira.

Moramo se setiti šta je Kurir i kakve je njegova uloga u stvaranju, gradnji i održavanju ovog režima, kaže članica Saveta za štampu, uznemirena, dodaje, činjenicom da će sad Aleksandar Rodić da spasava Srbiju i medije:

„Ta situacija mi je slična onoj u kojoj te neko u više navrata izubada nožem, a onda dođe i kaže da hoće, ne samo da ti zašije te rane, nego i da te izleči. Onda je moje pitanje Izvini, a što si me onda uopšte ubadao? Kada je Kurir u pitanju – to je list koji je direktno odgovoran za stanje koje imamo i to ne samo u državi i ne samo u medijima“, kaže Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme.

I dok Kurir kaže da služi narodu dok objavljuje da je Vučić vlasnik FK Zvezda, da preko EPS-a finansira svoju privatnu vojsku, te da vraća Mlađana Dinkića u politiku, kolege iz suprotnog tabora ne ostaju dužne, tvrde da protiv Rodića postoje dokazi o utaji poreza i finansijskim malverzacijama koje on, međutim, demantuje.

U odbranu predsednika države stali su i bliski Vučićevi saradnici, podrugljivo komentarišući odluku Aleksandra Rodića da uđe u politiku, samo nekoliko dana pošto se sastao s novim makedonskim premijerom Zoranom Zaevim: „Baš su onako dobro izgledali, kao pravi predsednik i premijer“, kaže Vučić.

Na koji način ulazi u politiku, da li planira formiranje stranke, nismo saznali jer nam je rečeno da je Aleksandar Rodić van Srbije.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

1 komentar za: “„Kurir“ i Vučić: Ko (ne) pritiska, a ko očima ne veruje

  1. svetlanast

    Da li na politickoj sceni u Srbiji ima nevinih? „Ko je bez greha neka prvi baci kamen“. Zasto je vecinska Srbija OPROSTILA Aleksandru Vucicu, Tomislavu Nikolicu, Ivici Dacicu devedesete a sada „druga manjinska Srbija“ trosi energiju na Aleksandra Rodica? Istovremeno narod je sve siromasniji a Srbija sve zaduzenija. Na dnu u svakom pogledu.

    09. јун 2017. at 16:36

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend