09. jun 2017.

Savršena prevara: Slučaj besplatnog oglašavanja SNS-a policija ne može da reši

Niko neće odgovarati za to što je Televizija Hepi gotovo mesec dana besplatno promovisala Srpsku naprednu stranku tokom predizborne kampanje 2016, pošto ni tužilaštvo ni policija nisu mogli da utvrde ko je oglašavanje naručio. I dalje nejasno kako je moguće da neko nelegalno, bez ugovora, objavljuje reklame SNS-a na nacionalnoj televiziji, a da vladajuća stranka za to ne zna

vucic_hepi_1Aleksandra Krstić: Stigli su spotovi, krećemo sa emitovanjem danas po podne, ali ugovor još nismo rešili, a ni deklaracije nisu stigle, pa Vas molim da to ubrzate.

Milan Perić: U velikoj smo gužvi oko kampanje, ne brinite, rešićemo ugovor, ali Vas molim da što više u svakom bloku ide naša reklama za ove poslednje spotove koje Vam kurir donosi u toku dana i, molim vas, naslovite fakturu i ugovor na SNS.

[povezaneprice]

Ovo je deo razgovora između direktorke Televizije Hepi (Happy) Aleksandre Krstić i izvesnog Milana Perića, predstavnika, kako se ispostavlja, nepostojeće agencije MP Media. On se sa mejl adrese mpmedia@uymail.com krajem marta 2016. godine dogovorio sa direktorkom Hepija o emitovanju oglasnih poruka Srpske napredne stranke, u iznosu od preko 60 miliona dinara.

Kada se sa oglašavanjem završilo, navedeni iznos ostao je neplaćen pošto je SNS tvrdio da ta agencija nije zastupala ovu stranku.

A najverovatnije će tako i ostati.

Prevarant: „Nepoznat“

U odgovoru saradniku Cenzolovke, iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, koje je ovaj slučaj istraživalo, rečeno je da je policija nakon provere dostavila izveštaj u kojem je navela da „na osnovu podataka koji su im dostavljeni, a koji se odnose na navedenu mejl adresu, ne mogu da utvrde sa koje IP adrese je navedeni mejl kreiran niti sa koje IP adrese su slate poruke“.

Zbog toga je tužilaštvo prevelo ovaj predmet u upisnik za nepoznate počinioce krivičnog dela. Tužilaštvo u odgovoru navodi i da će policija i dalje tragati za učesnicima događaja, te ukoliko se pojavi bilo kakav novi podatak, ona će tužilaštvo obavesti o tome.

Tužilaštvo prevelo ovaj predmet u upisnik za nepoznate počinioce krivičnog dela

„Imajući u vidu dosadašnja iskustva u sličnim situacijama, teško se dolazi do utvrđivanja lica“, objašnjavaju iz tužilaštva.

O ovoj prevari je Cenzolovka pisala još u februaru ove godine, nedugo nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila izveštaj Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Tada je Agencija odbila naš zahtev da nam dostavi kompletnu dokumentaciju, ali je ona kasnije ipak stigla nakon što smo se žalili povereniku za informacije od javnog značaja.

Prema toj dokumentaciji, vidi se da je Televizija Hepi objavljivala reklame SNS-a bez ugovora i deklaracija, bez kojih se spotovi, prema Zakonu o oglašavanju, ne mogu emitovati.

Televizija Hepi nije proveravala ni sa kim tačno komunicira niti ko joj oglašavanje naručuje. I pored toga što nekoliko puta u mejlu moli da joj se pošalju ugovori, nijednog trenutka ne prekida promociju naprednjaka, već i dalje ispunjava svaki nalog sa druge strane.

Ni kurira ne mogu da nađu

Hepi je čak u prvom dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije ignorisao njen zahtev za dostavljanje ugovora i ostale dokumentacije, da bi tek posle upozorenja Agencije poslao objašnjenje.

Televizija Hepi objavljivala reklame SNS-a bez ugovora i dekleracija, bez kojih se, po Zakonu o oglašavanju, spotovi ne mogu emitovati

Tako je direktorka Televizije Hepi Aleksandra Krstić tvrdila da je odmah nakon prekida komunikacije sa MP Media, odnosno nečim što se tako predstavljalo, kontaktirala sa Srpskom naprednom strankom, gde su joj rekli da oni nikada nisu angažovali tu agenciju. Isto je SNS tvrdio i u svom dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije.

U dokumentaciji se nigde ne postavlja pitanje kako to da Srpska napredna stranka, odnosno njeni predstavnici, nisu primetili da se na jednoj od nacionalnih televizija emituju spotovi bez njihovog odobrenja i znanja.

Nije razjašnjeno ni ko je kurir koji je donosio materijal za oglašavanje, ili bar ko ga je platio za tu uslugu.

Prepiska elektronskom poštom Televizije Hepi i agencije MP media o oglasima Srpske napredne stranke

4 komentara za: “Savršena prevara: Slučaj besplatnog oglašavanja SNS-a policija ne može da reši

 1. IT

  Gospodo, ne zavaravajte se. Elektronska komunikacija, telefon na koji je zvat doticni gospodin, se bar lako utvrdi ko je sa koje ip adrese servera. Pa valjda u Hepiju imaju kamere, snimile su kurira. Nego ajde, malo da zamajavamo narod. Zato se parovi nesmetano emituju??

  09. јун 2017. at 11:02
 2. abe

  A sns je narucio spotove na svim televizijama osim, naravno, na hepiju, ipak je to opoziciona televizija koju retko ko i gleda.

  09. јун 2017. at 21:19
 3. PDV

  U skladu sa zakonom o pdv drzava treba od tv happy da naplati sav pdv na bazi izvrsene usluge. Plus da im oduzme frekvenciju jer nisu ispostovali uslove oglasavanja. Kad bismo imali drzavu…

  10. јун 2017. at 06:57
 4. sale

  Pravi se deklaracija na kojoj sve pise. Ako nema deklaracije kaznjava se emiter odnosno Happy TV.

  10. јун 2017. at 14:01

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend