13. okt 2017.

Lekić: Svet registrovao medijski mrak u Srbiji

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija, pogoršano poslednjih godina.

EFJ je pozvao Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju najveće evropske novinarske organizacije koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

U saopštenju koje je prosleđeo Nezavisnom udruženju novinara Srbije ističe se da kritičari navode da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu.

– Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji – rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

Maja Vasić-Nikolić, predstavnica NUNS-a, objasnila je na sastanku u Briselu na koji način su novinari u Srbiji zastrašivani. Ona je sugerisala EFJ-u da utiče na vlast u Srbiji, ali i na međunarodne organizacije, uključujući EU, Savet Evrope i OEBS, kako bi novinarima u Srbiji omogućili bavljenje poslom i izveštavanje javnosti bez straha.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže za Danas da želi da veruje „da je naša mala-velika pobeda samo prvi korak i podstrek za one koji nisu novinari“.

– Pritisak sa strane je dobrodošao, ali bez otvaranja očiju ovdašnje javnosti, na prvom mestu intelektualaca koji će progovoriti autoritetom struke, svaka akcija na poboljšanju medijske scene u Srbiji je osuđena na propast. Činjenica da je dobar deo svetskih medija ali i međunarodnih esnafskih organizacija registrovao medijski mrak u Srbiji očito je dodatno razjarila ovdašnje hajkače na medije i novinare koji ne dele mišljenje vlasti o režimu koji hara Srbijom. Paušalne ocene, neistiniti osvrti, diskvalifikacije i vređanja kojima pribegavaju mnogi akteri javne scene, od LJiljane Smajlović, preko Gorana Vesića, do premijerke Ane Brnabić, govore da akcije Grupe za slobodne medije daju rezultate – smatra Lekić.

 Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenjuje za Danas da je važno da smo pažnju međunarodne javnosti uspeli da skrenemo na goruće pitanje medijskih nesloboda u Srbiji.

– Nastavićemo to da radimo, i kao pojedinci, i kao organizacije. Naše je da se borimo za slobodu jer nam je niko neće dati, a pogotovo ne ovi neprijatelji slobode, koji novinare mrze iz dna duse, jer su bili i ostali samo novinari u pokušaju – ističe Gruhonjić

„EFJ je objavila nekoliko saopštenja za javnost u vezi sa Srbijom, ukazujući na dramatično pogoršanje medijskih sloboda, uključujući zatvaranje lokalnog srpskog nedeljnika Vranjske i štrajka glađu osnivača i glavnog urednika ovog medija Vukašina Obradovića“, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Autocenzura dominantna među novinarima

Prema podacima NUNS o incidentima protiv novinara, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske. Ukratko, okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure među novinarima. Istraživanja pokazuju da 73 odsto novinara u Srbiji vidi autoocenzuru kao dominantan faktor među kolegama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend