29. nov 2022.

Marko Vidojković: Lov na kritičke novinare je otvoren. Šta god da nam se desi – očekivano je

Više od 20 pretnji smrću na društvenim mrežama, kao i kampanja na portalima tabloida, usledilo je nakon gostovanja Marka Vidojkovića na Novoj S. Ova reakcija brutalnija je nego pre, sigurno je podstaknuta iz državnog vrha, ocenjuje Vidojković

Marko Vidojković (foto: snimak ekrana, Jutjub Nova S)

Nekoliko tabloida je ubrzo posle gostovanja voditelja podkasta Dobar, loš, zao Marka Vidojkovića na TV Nova S objavilo identičan tekst kojim ga targetiraju i vređaju zbog iznetih stavova u vezi sa utakmicom između Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

„U odnosu na ranije napade tabloida, ovaj je dosta gori, jer je klasično nameštanje. Reči su mi izvrnute i istrgnute iz konteksta kako bi me prikazali kao izdajnika”, kaže Vidojković za Cenzolovku.

On dodaje da je „očigledno” da ovi tekstovi potiču iz istog izvora, jer se „sigurno nisu urednici i novinari više medija mentalno povezali i isto razmišljali”.

„Neko je seo, napisao to i poslao im. To je PR tekst poslat sa visokog mesta, to nije novinarstvo.”

Reakcija na portalima je nakon gostovanja, kaže Vidojković, bila brutalna dva-tri sata pre same utakmice, pa se nastavila sledećeg dana na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, potom i u Informeru, a onda i na televizijama Pink i Hepi.

Ipak, on smatra da reakcija nema veze sa reprezentacijom i fudbalom, nego sa ostalim što je govorio u tih 20 minuta, a tiče se (ne)uvođenja sankcija Rusiji.

„Država ne reaguje, već izaziva pretnje”

Osim hajke tabloida, posle emisije Vidojković je na društvenim mrežama dobio i više od 20 pretnji smrću.

One se, u odnosu na desetine pretnji koje je ranije prijavljivao sa koautorom podkasta Nenadom Kulačinom, ne razlikuju mnogo:

„Sve pretnje su slične: trebalo bi ti ovo, trebalo bi ti ono… Ne znam da li je i proterivanje iz zemlje pretnja, ali toga je sad bilo dosta. A najčešća je ‘metak u čelo’”, kaže Vidojković.

Ipak, navodi da, iako se oseća nebezbedno i životno ugroženo, pretnje neće prijavljivati:

„Nema rezona za to. Kada krenu u gomilama i talasima, samo ih blokiram. Znaš da država neće reagovati i da je ona izazvala pretnje.”

Vidojković dodaje da su posle „kratkog primirja od aprila” kritički novinari ušli u „još goru situaciju” nego što je bila ranije:

„Sve je počelo odvratnim pretnjama Danasu, kakvih ranije nije bilo. To se desilo pre oko tri nedelje, a sad je gotovo – neće se potruditi ni da nađu onog ko je poslao. A jasno je da to dolazi iz režima i da država hoće da nas ubije. A kad država nešto hoće, najčešće i uspeva u tome.”

Prema njegovom mišljenju, atmosfera za rad kritičkih novinara je takva da „lako možeš izgubiti glavu”.

„A zauzvrat ćeš sa ‘svoje strane’ dobiti komentare: ‘Pa dobro, zaslužio je’; ‘Moglo se očekivati’; ‘Prelazio je crtu’… Lov na kritičke novinare je otvoren i šta god da nam se desi – zapravo je očekivano”, zaključio je Vidojković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend