21. jul 2020.

Međunarodne organizacije od ministra Stefanovića traže odgovornost za policajce koji su tukli novinare

Odgovornost policije je dvostruka - ona mora da zaštiti novinare od pretnji kako bi mogli da rade svoj posao, ali i da prestane da napada novinare, kaže se u apelu 10 poznatih međunarodnih organizacija ministru policije Nebojši Stefanoviću

Igora Stanojevića je policija pretukla pa uhapsila i pored toga što je rekao da je novinar (foto: Fejsbuk profil)

Neke od najpoznatijih svetskih organizacija koje se bave slobodom izveštavanja, među kojima su i Reporteri bez granica, Evropska federacija novinara i PEN, obratile su se pismom Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, posle brutalnih napada na novinare od strane policije i demonstranata tokom protesta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pismo prenosimo u celini:

Poštovani ministre unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanoviću,

Mi, dole potpisane organizacije, apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbedi da svi policijski službenici i zaposleni u Ministarstvu štite novinare i medijske radnike, kao i da potvrdi svoju posvećenost zaštiti slobode štampe i medija za sve u Srbiji. Ova obaveza je propisana članovima 46. i 50. Ustava Srbije, kao i relevantnim evropskim standardima i principima.

U članu 3. Zakona o policiji Republike Srbije iz 2016. godine navodi se da su svi policijski službenici dužni da poštuju Ustav i „zajemčena ljudska i manjinska prava i slobode i druge zaštićene vrednosti u demokratskom društvu.” 

Međutim, tokom poslednjih dana, organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR), koja prati, nadgleda i reaguje na povrede sloboda štampe i medija u zemljama članicama EU i zemljama kandidatima, dokumentovala je brojne izveštaje iz Beograda, Niša i Novog Sada o napadima, pretnjama i uznemiravanju novinara i medijskih radnika od strane policijskih službenika i protestanata tokom nedavnih protesta protiv vlasti.

U nastavku navodimo nekoliko primera u kojima su policijski službenici pretili ili napadali novinare:

● Na protestu koji je održan 7. jula ispred Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, policijski službenici su pokušali da spreče ekipu Televizije N1 da snimi kako policijski službenici tuku protestanta;

● Uprkos činjenici da se predstavila kao novinar, Milica Božinović, novinarka portala Nova.rs, zadobila je neprikladan udarac pendrekom po stražnjici od policijskog službenika;

● Dana 8. jula, novinar agencije Beta Žikica Stevanović morao je biti hospitalizovan nakon što su ga policijski službenici napali palicama. Kao i u slučaju Božinovićeve, Stevanović se pre napada jasno predstavio kao novinar. Kamermani iste agencije, Luka Pređa i Relja Pekić, takođe su napadnuti, ali su izbegli ozbiljne povrede;

Igor Stanojević, filmski kritičar i novinar, uhapšen je 8. jula tokom protesta u Beogradu. Iako se jasno predstavio kao novinar, policija ne samo da je zadržala Stanojevića sat vremena na ulici, već ga je kasnije odvela i u pritvor. Stanojević je izveden pred Prekršajni sud nakon čega je pušten da na slobodi čeka suđenje.

● Dok se vraćala da izvesti o dešavanjima na protestu 8. jula, Milicu Božinović sa portala Nova.rs ponovo su napali policijski službenici i udarili pendrekom po ruci, zbog čega je ispustila telefon. Pridružila joj se koleginica Nataša Latković koja je takođe bila predmet napada.

● Dok je izveštavao o protestima na Bulevaru Kralja Aleksandra, policija je palicom tukla novinara portala Nova.rs, Marka Radonjića, nakon čega su usledili verbalni napadi i pretnje hapšenjem.

Pored pretnji koje su policijski službenici upućivali novinarima i medijskim radnicima, određen broj novinara je takođe pretrpeo napade ili pretnje od pojedinačnih protestanata. 

Apelujemo da se svi napadi i pretnje novinarima detaljno istraže kako bi se obezbedilo da počinioci nasilja, uključujući i policijske službenike i druge državne organe, budu pozvani na odgovornost. Time bi se novinarima i javnosti pokazalo da niko nije iznad zakona.

Ovo uključuje napad na kamermana Novinske agencije Tanjug kojeg je protestant zgrabio i udario u stomak u pokušaju da ga spreči da snima, napade na ekipe Radio-televizije Srbije (RTS) u Nišu i Novom Sadu i napad na kancelarije Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Novom Sadu, tokom kojeg su razbijena staklena vrata objekta. 

Foto-reporter portala Nova.rs, Vojislav Milovančević, je 9. jula morao da bude hospitalizovan nakon što ga je napala grupa muškaraca u crnim duksevima sa kapuljačama, dok je njegovog kolegu Uroša Arsića napala druga grupa muškaraca koja ga je gađala kamenjem. 

Dana 10. jula, tokom četvrte noći protesta, protestanti su pretili i napadali novinare i kamermane agencija N1 News, Beta News Agency, Al Jazeera i Kurir TV na različitim lokacijama u Beogradu, uključujući i ispred zgrade Narodne skupštine. 

Napadi na novinare su uključivali bacanje cigala i kamenja, kao i metalnih stubova, što je dovelo do medicinskog zbrinjavanja Miloša Miškova, Svetlane Dojčinović i Miše Batanjca. 

Sedamnaestog jula, Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koja uključuje predstavnike Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i drugih medijskih organizacija, te predstavnike Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, prijavila je da je u periodu između sedmog i 11. jula napadnuto 28 novinara.

Ovo je potpuno neprimereno. Novinari moraju da imaju slobodu da izveštavaju o protestima i ne treba da trpe pretnje ni od strane protestanata, ni od strane policijskih službenika. Odgovornost policije u ovom kontekstu je dvostruka; da zaštiti novinare od spoljašnjih pretnji kako bi se obezbedilo da mogu da rade svoj posao i da prestane da napada novinare, naročito kada se novinari jasno predstave kao predstavnici medija. 

Ova dužnost se ne sme zanemariti jer bi to ugrozilo poverenje javnosti u posvećenost Vlade slobodi štampe i medija, te bi takođe odvratilo novinare i medijske radnike od izveštavanja u javnom interesu ako njihova sigurnost i bezbednost nije zagarantovana.

Mi, dole potpisane organizacije, apelujemo da se svi napadi i pretnje novinarima detaljno istraže kako bi se obezbedilo da počinioci nasilja, uključujući i policijske službenike i druge državne organe, budu pozvani na odgovornost. Time bi se novinarima i javnosti pokazalo da niko nije iznad zakona. 

Pored toga, apelujemo da se uvedu smislene promene kako bi se obezbedilo da se ovakva situacija više ne ponovi. Takve mere mogu da uključuju obuke za sve postojeće i buduće policijske službenike o slobodi medija i zaštiti novinara i medijskih radnika u okviru zaštite ljudskih prava. 

Ovaj proces treba da uključuje i podstiče bolju saradnju i koordinaciju između medijskih organizacija i državnih institucija kako bi se obezbedilo da sve pretnje budu prijavljene i istražene, kao i da odgovori države na situacije kao što su protesti uključuju i zaštitu novinara i medijskih radnika. 

Ove promene treba da budu podržane stvarnim angažovanjem u cilju jačanja svih mehanizama vladavine prava u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima i principima.

Bilo bi nam drago kada biste odvojili vreme za virtuelni sastanak na kojem bismo razgovarali o ovome i pronašli načine da podržimo novinare i medijske radnike u Srbiji, te se radujemo svim poboljšanjima koja će obezbediti da sloboda štampe i medija bude zaštićena i poštovana u državi.

S poštovanjem,

  • ARTICLE 19
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited
  • Index on Censorship
  • International Press Institute (IPI)
  • Organized Crime and Corruption Reporting Project Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa
  • PEN International
  • Reporters Without Borders (RSF)

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend