06. apr 2019.

Milan Lađević: Pritisak dela opozicije na našu uređivačku politiku

Glavni i odgovorni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević poslao je pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) zbog svakodnevnih pritisaka koji ovaj list ima od „ dela opozicije zbog toga što radi svoj posao“. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Redakcija Srpskog telegrafa suočena je sa svakodnevnim pritiscima jednog dela opozicije samo zbog toga što radi svoj posao. Naše novinarke nazivaju kurvama zato što im šalju pitanja, traže da nam se zabrani štampanje, javno dele na društvenim mrežama fotografije i brojeve telefona urednika i novinara… Pozivamo vas da nas zaštitite od nasilničkog ponašanja i brutalnih napada demonstranata i lidera opozicije i omogućite nam da normalno radimo i izveštavamo, jer je to pravo koje nikome ne sme da bude uskraćeno.

Jedan od opozicionih lidera Sergej Trifunović našu novinarku nazvao je javno kurvom, a zatim to ponovio još nekoliko puta. Istovremeno, na društvene mreže kači brojeve telefona novinara Srpskog telegrafa, a njegove pristalice i slike, samo zato što mu šalju pitanja tražeći komentare o aktuelnim događajima i temama koje obrađujemo. Zbog toga su oni, danju i noću, suočeni sa najstrašnijim pretnjama ostrašćenih opozicionara, što ih onemogućava da normalno žive i rade.

S druge strane, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas ultimativno je zahtevao od privatne nemačko-švajcarske kompanije „Ringijer Aksel Špringer“ da obustavi štampanje Srpskog telegrafa, što nikada nije zabeleženo ni u jednoj zemlji. On i njegove opozicione kolege Boško Obradović, Vuk Jeremić i ostali drugim medijima prete oduzimanjem frekvencija, upadaju u redakcije s motornim testerama, blokiraju zgrade u kojima novinari rade, šetaju s vešalima ispred naših redakcija.

Pre samo nekoliko dana, grupa demonstranata došla je do ulaza zgrade u kojoj je redakcija Srpskog telegrafa, vređala ljude koje je zatekla i izlepila ceo ulaz nalepnicama uvredljive sadržine.

Za sve to vreme, lideri Saveza za Srbiju nisu nam odgovorili maltene ni na jedno od ko zna koliko stotina pitanja koja smo im uputili, želeći da čujemo i njihovu stranu.

Poštovana gospodo, sve ovo shvatamo kao direktan pritisak na našu nezavisnu uređivačku politiku. Tražimo samo mogućnost da radimo slobodno, bez straha, ucena, pritisaka. Bez bojazni da će sutra neko početi da nam upada u kuće i stanove, maltretira nam porodice samo zato što mu se ne sviđa ono što pišemo.

Milan Lađević

Glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend