29. maj 2024.

Vuk Cvijić: Režim sa onlajn napada na medije prešao na napade na ulici

Iznenadio sam se. Nisam očekivao da me fizički napadne neko ko se predstavlja kao novinar, kaže za Cenzolovku novinar Radara Vuk Cvijić, nakon što ga je direktor Srpskog telegrafa udario pesnicom u vilicu

Vuk Cvijić (foto Mitar Mitrović)

Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički je napao i udario pesnicom u vilicu novinara Radara Vuka Cvijića na ulici u centru Beograda.

„Da, izgleda da je režim sa onlajn napada na medije prešao na napade na ulici“, rekao je Cvijić za Cenzolovku neposredno posle napada.

„Ne znam da li je bilo ovakvih primera, ne mogu da se setim. U svakom slučaju, iznenadio sam se. Nisam očekivao da me fizički napadne neko ko se predstavlja kao novinar.”

Cvijić za Cenzolovku objašnjava da nije bio ni u kakvom sukobu niti u posebnom kontaktu s Lađevićem.

„Sedeo je u kafiću sa svojim zamenikom Borisom Vukovićem. Borisa poznajem bolje, javimo se jedan drugom na ulici. Video sam ga i prišao mu, pitao ga kako je. U tom trenutku Lađević je počeo da me vređa. Prišlo je i neko obezbeđenje, ali on je rekao da nemaju razlog da se brinu, da se neće ništa dogoditi jer smo kolege“, priča Cvijić.

Uneo mi se u lice i nastavio da me vređa. Pitao sam ga šta hoće. Tada me je udario pesnicom u lice (Vuk Cvijić, Radar)

„Rekao sam doviđenja i da odlazim. Krenuo sam, ali je on nastavio. Uneo mi se u lice i nastavio da me vređa. Pitao sam ga šta hoće. Tada me je udario pesnicom u lice.“

Cvijić najčešće piše o sistemskoj korupciji, organizovanom kriminalu, suđenjima za teška krivična dela. Kako kaže, moguć motiv za napad je upravo njegovo pisanje o postupku protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića.

U tekstu se navodi kako je Malešić zaštitu tražio od Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i od bivšeg prvog čoveka glavnog grada Vojvodine, sada premijera Srbije Miloša Vučevića.

Među Malešićevim kontaktima pominjao se i Lađević.

„Mislim da je čak u jednom trenutku baš to rekao: ‘Šta si pisao o Malešiću?'“, kaže Cvijić.

Beogradski tabloidi vrlo brzo su incident pokušali da predstave u sasvim drugom svetlu. Srpski telegraf javio je kako je Cvijić „iz čista mira“ napao Lađevića, unosio mu se u lice i pretio mu.

„Prišao je stolu i iz čista mira počeo cinično da se smeje, vređa i da govori kako će tek da piše o nama“, prenose se Lađevićeve reči.

Tužilaštvo: Nasilje i napadi na novinare ne smeju da se tolerišu

Po saznanju o incidentu, tužilaštvo je naložilo da se utvrde sve okolnosti u ovom slučaju. Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani, navelo je Tužilaštvo, prenosi N1.

Napad je prijavljen i Veranu Matiću, člani Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kao i novinarskim udruženjima.

„Zasad sve ide svojom procedurom. Dao sam izjavu u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime. Nažalost, iz ličnog iskustva sa pisanjem o ovim temama, nemam poverenje u institucije, ali nadam se da će u ovom slučaju nešto biti drugačije”, kaže Vuk Cvijić.

Zabrinutost zbog ovog slučaja izrazilo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i istovremeno pozdravilo brzu reakciju policije i tužilaštva.

Vuka Cvijića ranije je tužio funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović za duševne bolove, tražeći odštetu od milion i sto hiljada dinara. U martu je održano pripremno ročište po ovoj tužbi.

U februaru je Cvijić izjavio da je odlukom Apelacionog suda vlast abolirala optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

OTVORENO PISMO REDAKCIJE RADARA

Redakcija Radara je povodom napada na Vuka Cvijića uputila otvoreno pismo predsedniku i premijeru Srbije, te ministrima unutrašnjih poslova i informisanja. Pismo prenosimo u celosti:

Novinar Radara Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu 29. maja, u Kosovskoj ulici ispred kafića “Garden food”. Ta zastrašujuća vest ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabloida. Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića.

Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – nažalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom.

Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne.

Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja.

Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države, koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu.

Kolegijum i redakcija političkog nedeljnika Radar

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend