06. apr 2019.

Amal Kluni imenovana za specijalnu izaslanicu britanske vlade za slobodu medija

Advokatica za ljudska prava Amal Kluni imenovana je za specijalnu izaslanicu britanske vlade za pitanja slobode medija, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kluni i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant će raditi na „suprotstavljanju drakonskim zakonima koji sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao“, saopšteno je iz ministarstva.

Hant je rekao da je nasilje prema novinarima dostiglo „uznemirujući nivo na globalnom nivou.“

Kluni, koja neće biti plaćena za ovu funkciju, izjavila je da je „počastvovana“ što će preuzeti dužnost.

„Braneći novinare, imala sam uvid iz prve ruke u načine na koje su novinari ugroženi i zatvarani u pokušaju da se njihov glas utiša i spreče slobodni mediji“, dodala je Kluni, koja je prošle godine bila u pravnom timu odbrane dvojice novinara agencije Rojters zatočenih u Mjanmaru.

Advokatica britansko-libanskog porekla, Kluni je poznata po odbranama brojnih aktivista i boraca za ljudska prava.

Tokom 2015, bila je u pravnom timu koji je radio na oslobađanju dvojice novinara televizije Al Džazira uhapšenih u Egiptu.

Nedavno je zastupala Nadiju Murad, adobitnicu Nobelove nagrade za mir, koju je zarobila i mučila takozvana Islamska država.

Hant je izjavio da je iskustvo koje Kluni poseduje „idealno“ da bi se ojačali napori Velike Britanije na zaštiti slobode medija u svetu, te da će imati „stvarnog uticaja na život i rad novinara.“

„Ona će, zahvaljujući svojoj stručnosti, voditi panel najboljih pravnika na svetu koji će raditi na razvoju i promovisanju pravnih mehanizama za sprečavanje zloupotrebe i zlostavljanja medija.“

Tokom 2018, ubijeno je 99 novinara, 348 je uhapšeno a 60 oteto ili uzeto za taoce širom sveta, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend