28. sep 2021.

Milivojević: Vučić treba da se zahvali listu Danas

– Vučić greši kada kaže da su tajkunski mediji osnovani 2014. godine, kako bi njega rušili. Najstariji i najpoznatiji tajkunski mediji u Srbiji nisu ovi novi Junajted grupe, već list Danas, koji postoji od 1997. Osnovala ga je grupa „tajkuna“ koja je pre toga radila u Borbi i Našoj borbi, a među tim tajkunima su sada nažalost pokojni Nikola Burzan, Grujica Spasović, Dušan Mitrović.

Foto: Jutjub snimak ekrana

Drugi su hvala Bogu živi, ali su svi poznati kao tajkuni koji su se prethodno obogatili radom u nezavisnoj Borbi i opozicionoj Našoj borbi. Jasno je da je novac uvek bio u kritičkim medijima, a ne u onim koji su otvoreno podržavali režim – ovako je za Danas, na duhovit i satiričan način, politički analitičar Cvijetin Milivojević prokomentarisao sinoćni nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Pink, odnosno njegovo ponovno „uzimanje u usta“ našeg lista, kao i navode da su tajkunski mediji osnovani 2014. godine „zbog sprovođenja finansijske konsolidacije“, odnosno kako bi sprečili napredak Srbije.

Milivojević dodaje da je predsednik napravio materijalnu grešku, jer je list Danas „najstariji i najkredibilniji tajkunski medij“.

– I ja sam kivan na Danas. Zato što je 2013. godine blagonaklono gledao na ono što su tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić učinili, a to je potpisivanje protivustavnog akta u kome se ni u jednoj jedinoj rečenici ne spominje Srbija. Oni nisu imali zakonska ovlašćenja da potpišu Briselski sporazum, akt koji se kosi sa preambulom Ustava, ali i samim Ustavom. Tada se Danas ogrešio o dušu građana Srbije – ukazuje Milivojević.

Naš sagovornik dodaje da se juče nagledao „predivnog igrokaza“ na granici sa Kosovom.

– Čovek koji je u silaznoj putanji unutar SNS-a, koga najbliži saradnici Vučića optužuju da mu je radio o glavi, mislim na doktora Stefanovića, postrojava jedinice Vojske dolazeći sa ambasadorom jedne od najvećih svetskih sila. To je besprizorno, ironija sudbine, izrugivanje prava i same vojske, ali i Rusije koja je uvek bila na strani Srbije kada govorimo o Kosovu – naglašava Milivojević.

Prema njegovim rečima, ako je to bila taktičko-pokazna vežba da bi se neko iz NATO-a „uplašio“ i promenio svoj stav, onda je to u najmanju ruku nefer i prema Rusiji ali i prema Vojsci Srbije.

– Ta priča o zveckanju oružjem… Pa naravno da je zveckanje oružjem. Postoji i sa druge, kosovske strane. Niste vi tu ništa izmislili. Može Vučić da se vadi kako je to bila „taktička priča“ koja je imala za cilj da „uozbilji“ vladu u Prištini, Kurtija, NATO… Ali realno je bilo zveckanje oružjem. Ne znam kako je Vučića to zabolelo, a nije vas pohvalio što ga 2013. niste kritikovali zbog potpisivanja antiustavnog dokumenta koji se zove Briselski sporazum. Takođe vas nije pohvalio kada ste 2016. u septembru prećutali još jedan deo tog dogovora koji se upravo odnosio na ovaj reciprocitet u tablicama. Zbog tog dokumenta se događa ovo sada na Kosovu, a vi ste se ogrešili o građane Srbije – zaključuje Cvijetin Milivojević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend