29. sep 2023.

„Zabrinjavajuće `manijakalno ponašanje` predsednika Republike“: Sagovornici Danasa o novim Vučićevim napadima na našu redakciju

Istog dana kada su redakciji stigle brojne pretnje, uključujući i onu da „posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u udarnom terminu na RTS-u “obračunavao” sa našim tekstovima, poručivši građanima kako mi želimo da “uništimo Srbiju”.

Foto: printscreen /RTS

“Pustite to što mene napadate, ali što to radite svojoj zemlji? Mislite da sam ja tema i meta zato što sam ružan, debeo ili ne znam kakav? Ne, već je tema i meta Srbija, da bude uništena. To je suština svega. Da vas pitam da mi pokažete novine na albanskom, a da su ovakve. Kod njih demokratija cveta, a kod nas navodno ne“, poručio je Vučić.

Dan nakon, po ka zna kog po redu targetiranja našeg lista od strane predsednika i drugih predstavnika vlasti, u hodnik naše redakcije ubačeni su leci Konzervativnog pokreta Naši. Na letku je glavnom uredniku Danasa Dragoljubu Petroviću dodato keče, tradicionalna albanska kapa, a pored njega se nalazi Adem Jašari, osnivač i vođa terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“.

„Nisi ti Draža, ti si Adem“, piše iznad Jašarijevog i Petrovićevog lika, a uz logo Danasa, postavljen je i logo prištinskog medija Koha Ditore.

Mnogo puta smo i mi, i novinarska udruženja, te međunarodne organizacije, ukazivali na opasnost koju po bezbednost novinara mogu da izazovu targetiranja iz vrha države, ali to predstavnike vlasti nije sprečilo da nam i dalje stavljaju etikete i šire neistine.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je zabrinjavajuće “manijakalno ponašanje” predsednika Republike, koji raspiruje mržnju, stigmatizuje jedan ceo narod, abolira kriminalce, traži i označava unutrašnje neprijatelje i po običaju stigmatizuje i targetira njemu nepodobne novinare i redakcije.

– U poslednjem nastupu manipulacijom i lažima ozbiljno je ugrozio novinare Danasa i N1, a i druge koji profesionalno rade svoj posao i nisu u njegovom taboru plaćenih propagandista. Dok pujda ekstremiste i huligane, dajući im prostora i slobode da šire mržnju i pozivaju na rat, istovremeno označava novinare kao neprijatelje Srbije i srpstva, čime ih pretvara u legitimnu metu za sve nahuškane nacionaliste – ukazuje Bodrožić.

Advokat Viktor Gostiljac naglašava da javna reč predsednika Relublike ima specificnu težinu, a da je pitanje političkog stila i lične estetike kako će predsednik upotrebiti tu moć koju nosi njegov položaj, naročito u odsustvu bilo kojeg drugog autoriteta koji u sebi sadrži efektivnu vlast.

– Uvek sam smatrao da i najoštriju kritiku treba primiti na grudi i na nju odgovarati, sa mesta predsednika, povremeno, argumentovano i uopšteno, ne polemišući sa svakim pojedinačno. Tako se kod građana gradi osećaj da je predsednik Republike predsednik svih građana i, u nekom smislu, “nepristrasan” arbitar. Takođe, kao politicar, on ima pravo da polemiše i daje svoje ocene o čemu smatra da treba, ali mora voditi računa upravo o tome da on nije bilo ko i da njegove reči mogu indukovati određenu atmosferu – kaže naš sagovornik.

Gostiljac dodaje da smo svedoci da je atmosfera u društvu drastično pogoršana u vremenu vlasti SNS-a, jer je javni govor oslobođen bilo kakvih skrupula.

– Zbog toga postoji osećaj opšte „zakrvljenosti“ među pristalicama političkih tabora, bilo kakva kritika se ocenjuje kao izdajnička, bezvredna, a njeni autori se žigošu kao narodni neprijatelji. Tako da u našem okruženju ovakve ocene mogu izazvati realne posledice i one se dešavaju u vidu napada na medijske kuće, novinare, u vidu gubljenja radnog mesta i slično. Mislim da je predsednik toga svestan ali on to sve smatra politikom – ukazuje Gostiljac.

On dodaje da je Vučiću “Danas” politički protivnik koji je ušao u političku arenu i, shodno vladajućem shvatanju, ima da trpi udarce kao kakva politička stranka.

– To je ta SNS estetika. S druge strane, malo je profesionalnih politički oslobođenih novinarskih pera, tako da se često stiče utisak neosetljivosti za nacionalna pitanja i preteranog razumevanja za stavove onih koje većina građana doživljava kao naše neprijatelje. To je bila suština Vučićevog izlaganja. U svakom slučaju, pravila ponašanja postavlja vlast i njena odgovornost je najveća. A, može biti, doći će dan kada i oni mogu postati žrtve atmosfere koju su stvorili – navodi Gostiljac.

Slobodan Georgiev, direktor vesti na TV Nova, podseća i da se danas na TV Pink emituje video u kome su on, Dejan Ilić, Zdravko Ponoš i Boban Stojanović nazvani majmunima.

– Vučić, a sve je to Vučić, radi uvek isto: galami i preti, a čim mu se odgovori, on podvije rep i pobegne u… Jajince ili u Vipavu da pojede neku zdraviju hranu od parizera i paštete. I nastaviće sa takvim ponašanjam. Ono što „druga strana“ može da uradi jeste da se ne bavi više njim kao ozbiljnom osobom jer je on poništio sve institucije i uzurpirao vlast u Srbiji. Više se treba baviti ostalima u javnom sektoru i njihovom odgovornošću što ne pružaju otpor i brane državu od uzurpatora – smatra Georgiev.

Na kraju, jedini problem je što je upravo aktuelni režim na čelu sa Vučićem uzurpirao sve institucije, te nijedna odluka, uključujući i tužilačku ili sudsku, ne može biti doneta ukoliko nije odobrena “sa vrha”. A tom vrhu su najveći problem upravo njegovi kritičari u okviru nezavisnih medija, te nam je najlakše lupiti etiketu izdajnika i označiti kao legitimnu metu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend