29. sep 2023.

Vučić uveče rekao da Danas radi protiv države, ujutru pred redakcijom osvanuli leci koji urednika prikazuju kao albanskog teroristu

Vučić je uveče najavio ono što se ujutru i desilo, tako da ne isključujemo mogućnost da je letke ubacio lično on jer je poenta njegovih napada na Danas i poruke sa tih letaka ista: žele da pokažu kako smo mi vođe albanskih terorista, kaže za Cenzolovku glavni urednik Danasa Draža Petrović

Plakati ispred redakcije (foto: Danas)

Samo dan nakon gostovanja predsednika Aleksandra Vučića na Radio-televiziji Srbije, u kojem je za dnevni list Danas rekao da radi protiv sopstvene države, ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi redakcija bačeni su leci, na kojima su glavni i odgovorni urednik Dragoljub Draža Petrović (sa albanskom kapom na glavi) i vođa nekadašnje OVK (Oslobodilačna vojska Kosova) Adem Jašari. U pozadini je i lik četničkog vođe Draže Mihailovića.

Na fotografiji piše: „Nisi ti Draža, ti si Adem.”

Letke je potpisala ultradesničarska organizacija Konzervativni pokret Naši, čiji je vođa Ivan Ivanović. Isti pokret koji je i u maju potpisao letke na kojima su Danas i N1, pored pripadnika opozicije, proglašeni za „petu kolonu”.

Ovo je još jedna u nizu pretnji i targetiranja Danasa, njegovih novinara i glavnog urednika poslednjih godina. Najjezivija je bila teroristička pretnja „salvama metaka” i da će proći kao redakcija francuskog Šarli ebdoa, u kojoj je 2015. ubijeno 12 ljudi. Tada je Danasu dodeljeno policijsko obezbeđenje.

Istovremeno, Danas je neprestano optuživan i prozivan od strane političkog vrha zemlje, posebno predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Petrović: Poruke Vučića i letaka iste

U izjavi za Cenzolovku, glavni i odgovorni urednik Danasa Draža Petrović tvrdi da je akcija pokreta Naši protiv Danasa direktna posledica Vučićevog gostovanja na RTS-u.

Vučić je tokom intervjua u emisiji Oko na RTS-u doslovno izjavio:

„Pustite to što mene napadate, ali što to radite svojoj zemlji. Mislite da sam ja tema i meta zato što sam ružan, debeo ili ne znam kakav? Ne, već je tema i meta Srbija, da bude uništena. To je suština svega. Da vas pitam da mi pokažete novine na albanskom, a da su ovakve. Kod njih demokratija cveta, a kod nas navodno ne.”

Draža Petrović o tome kaže:

„Vučić je uveče najavio ono što se ujutru i desilo, tako da ne isključujemo mogućnost da je letke ubacio lično on jer je poenta njegovih napada na Danas i poruke sa tih letaka ista: žele da pokažu kako smo mi vođe albanskih terorista. Predsednik nas je tokom gostovanja na RTS-u označio kao novine u kojima se u ovom dramatičnom trenutku pojavljuju i neprijatelji Srbije, Albanci i albanski političari, i jasno je želeo da poruči tim mahanjem našim listom i čitanjem naslova tekstova da smo mi zapravo albanski propagandni medij koji izlazi u Beogradu, što naravno nije tačno.”

Titulu najvećih medijskih izdajnika ponosno nosimo još od 1997.

„Vučić nas je po ko zna koji put označio kao neprijatelje Srbije, što je, naravno, znak raznim ludacima da mogu da otpočnu sezonu lova na neprijatelje iz Danasa. I evo, mi priznajemo da smo totalni izdajnici Kosova – mi smo potpisali Briselski sporazum, mi smo ubacili Srbe u kosovski pravni sistem, mi smo povukli Srbe iz kosovske policije, mi smo huškali ljude da ratuju na Kosovu i izgube taj rat, mi smo od Milana Radoičića pravili lidera kosovskih Srba… Što nam svakako ne treba oprostiti”, dodaje urednik Danasa.

Kako se posle svega osećaju zaposleni u redakciji? Nažalost, svi su odavno navikli na ovakve stvari, kaže Draža Petrović.

,,Naši zaposleni su već oguglali. Razumljivo je, pošto su razne pretnje, leci u ulazu u zgradu, pisma sa porukama da će nas pobiti… već postali deo folklora. Titulu najvećih medijskih izdajnika ponosno nosimo još od 1997. godine kada je izašao prvi broj Danasa. To je cena naše slobode. Mi smo u sredu imali i pretnju na Fejsbuk stranici Danasa, gde je neki čovek najavljivao da će našu redakciju spaliti i taj slučaj je preuzelo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. S obzirom da je taj tip iz Kruševca pisao sa svog javnog Fejsbuk naloga pretpostavljam da će slučaj biti brzo rešen i da više nikome takva vrsta ideja neće pasti na pamet”, nada se Petrović.

Kaže da će advokati Junajted medije (grupacije u čijem je vlasništvu Danas), ovih dana podneti prijave nadležnim organima. Iako te prijave obično ne rezultiraju adekvatnim sankcijama, on smatra da ipak treba prijaviti svakoga ko ko preti novinarima ili ih pritiska i zastrašuje na bilo koji način.

Zbog pretnji Danasu oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevajući da predsednik Vučić i drugi političari prestanu sa targetiranjem novinara jer time ugrožavaju njihovu bezbednost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend