03. nov 2023.

Ministarstvo informisanja: „Danas“ doveo u pitanje kredibilitet Aleksandra Vučića i povredio pravila novinarske struke

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je danas da je dnevni list i portal „Danas“ doveo u pitanje kredibilitet predsednika Republike Srbije i njegove porodice i na najgrublji način povredio pravilo novinarske struke, čega su, kako je ocenjeno u saopštenju, svesni i sami urednici Danasa.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, na portalu danas.rs 2. novembra objavljen tekst „Albanac u Beogradu: Ko je Fahri Musliu, za koga Vučić govori da mu nije otac?“.

Ovim tekstom je, kako ministarstvo tvrdi, na najgrublji način povređeno pravilo novinarske struke, da naslov bude povezan sa suštinom teksta.

Kako dalje navode, u tekstu se dalje govori o torturi koju godinama trpi albanski novinar Fahri Musliu, zbog, kako kažu, „klevete“ da je otac predsednika Aleksandra Vučića.

Ministarstvo tvrdi da takvim izveštavanjem izdavač dnevnog lista i portala Danas svesno obmanjuje javnost, ali i dovodi u pitanje kredibilitet predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

„Da su urednici svesni činjenice da su prekršili Kodeks novinara Srbije ovim senzacionalističkim naslovom najbolje govori činjenica da je u izdanju dnevnih novina Danas od petka, 3. novembra 2023. godine, objavljen isti tekst pod naslovom ‘Žrtva tabloidnih glasina’, koji upućuje na sadržinu teksta, a koji se odnosi na torturu koju trpi albanski novinar zbog lažnih vesti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, dodaju, da je baš kao što glasi naslov u dnevnom izdanju novina Danas ovakvim izveštavanjem i Fahri Musliu postao još jednom „žrtva tabloidnog izveštavanja medija, koji se samoproklamuje za nezavisnog i objektivnog na medijskoj sceni“.

„Posebno ističemo da se ovim tekstom direktno vređa ličnost i kredibilitet predsednika Srbije, čija uloga po zakonu izražava jedinstvo države, kao i da se vređaju članovi njegove porodice“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend