19. apr 2021.

Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije: Umesto ubrzane procedure, ponovo beskrajno razvlačenje procesa dugog šest godina

Nema novih dokaza, nema novih svedoka, ali se suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije opet oteglo, što zbog kovida, što zbog razumevanja suda za odugovlačenja odbrane optuženih. Više se niko ne usuđuje da predvidi kada će se proces završiti

Foto: Jana Nikolić, SĆF

Posle pauze od mesec dana, ove nedelje bi trebalo da se nastavi sudski proces u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i izdavača novina Dnevni telegraf i Evropljanin. Zakazani termini su 20, 21. i 23. april u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Cenzolovka je danas dobila potvrdu iz suda da ovi datumi nisu promenjeni.

„Nikakav podnesak, dopis, kojim bi se eventualno tražilo odlaganje pretresa, u ovom trenutku nismo primili. Stoga, ostaju zakazana suđenja prema objavljenom rasporedu“, rekla je danas za Cenzolovku Tatjana Tešić, koordinatorka za medije Višeg suda u Beogradu.

Više niko ne zna da li će se i kada suđenje nastaviti

Stalno otkazivanje ročišta u ponovljenom suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje je počelo u oktobru prošle godine, dovelo je do toga da više niko nije siguran da li će se i kada suđenje nastaviti i da li će svi zakazani termini zaista biti realizovani.

U ponovljenom suđenju se do sada nijednom nije dogodilo da suđenje bude održano u svim zakazanim terminima koje je sud odredio, a za to nisu bile odgovorne samo objektivne okolnosti, već i ležernost sudskog veća u predmetu koji se vuče i izmiče pravdi već 22 godine.

Da podsetimo, pre dve godine, u aprilu 2019, doneta je prvostepena presuda protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića. Zbog „prekoračenja optužnice“ Apelacioni sud je poništio presudu, a u oktobru prošle godine počelo je ponovljeno suđenje.

Na samom početku novog procesa, u oktobru prošle godine, umesto tri zakazana ročišta, održana su svega dva jer je predsednica sudskog veća Snežana Jovanović odobrila advokatici odbrane Zori Dobričanin Nikodinović (zastupa Radonjića i Romića) molbu da ode na suđenje u predmetu „Jovanjica“ (zastupa prvookrivljenog Koluviju) koje se poklopilo sa trećim ročištem u predmetu „Ćuruvija“.

Tako je na samom startu ponovljenog suđenja ovo veće pokazalo nedostatak osećaja za to da ovo suđenje traje već nerazumljivo dugo, odnosno za činjenicu da se duže od dve decenije maltretira porodica ubijenog novinara, a celo društvo opterećuje hipotekom nekažnjivosti zločina.

U ponovljenom suđenju se do sada nijednom nije dogodilo da suđenje bude održano u svim zakazanim terminima koje je sud odredio, a za to nisu bile odgovorne samo objektivne okolnosti

Usledila su otkazivanja svih zakazanih ročišta u naredna dva meseca, jer je jedan član sudskog veća oboleo od kovid 19, da bi suđenje bilo nastavljeno u februaru ove godine.

Tada su, zbog vakcinacije zamenika tužioca, održana dva ročišta, a otkazano je jedno. U martu je bilo zakazano čak šest suđenja, a održano je samo jedno, i to zbog bolesti advokatice Dobričanin Nikodinović, koja je preko svog pripravnika od suda čak tražila da se suđenje otkaže do maja zbog potrebe da se oporavi.

Ročišta koja su održana nisu trajala duže od dva sata jer sudsko veće procenjuje da, kako je rekla sudija Snežana Jovanović, „u ovim uslovima“ ne može više da se radi. Nije precizirala na šta je mislila. Sudnice su dovoljno velike da svi prisutni sede i više od dva metra udaljeni jedni od drugih, a svima koji se sudu obraćaju dozvoljeno je skidanje maske dok govore upravo zato što ima dovoljno prostora.

Takođe, nijedno ročište nije počelo na vreme, a uobičajeno kašnjenje je pola sata.

Ponovljeno suđenje je trebalo da se odvija po ubrzanoj proceduri jer nema ni novih dokaza, ni novih svedoka, niti je to Apelacioni sud tražio, a formalno bi trebalo proći kroz dokaze koji su izvedeni tokom četiri godine prvostepenog suđenja.

Prema onome što je za Cenzolovku izjavio advokat Ćuruvijine dece Slobodan Ružić, celo ponovljeno suđenje je razumno moglo da stane u svega nekoliko ročišta, da se brzo zaključi pretres jer nema ničeg novog, da se pređe na iznošenje završnih reči i da se sudijska trojka povuče da, kako je rekao, „malo mućne glavom“.

„Apelacioni sud je iskasapio prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali to ne znači da je sugerisao da okrivljeni treba da budu oslobođeni. Apelacioni sud samo kaže – dajte nam bolje obrazloženje. Kako ste ovo ili ono zaključili. Od sudija se traži da kvalitetno obrazlože presudu na osnovu onog što već imaju, da sve to smeste u kontekst drugih ubistava koja je izvršio režim Slobodana Miloševića i da malo mućnu glavom, ulože veći trud i kvalitetno obrazlože presudu“, rekao je Ružić za Cenzolovku.

Umesto ubrzane procedure i razumnih rokova, ponovljeno suđenje se neprimereno razvlači, a advokati odbrane i okrivljeni ga koriste da naširoko i nadugačko raspredaju priče koje odvlače fokus sa činjenica i ponavljaju sve što su već izneli tokom četiri godine prvostepenog suđenja, te da diskredituju sve svedoke koji im ne idu u prilog.

Niko se više ne usuđuje da predvidi kada će se suđenje završiti

Do sada je, u takozvanom ubrzanom čitanju dokaznog materijala, pređena svega trećina izjava svedoka.

Sudija Snežana Jovanović je najavila da u naredna dva ročišta treba preći ostatak svedočenja, te da se zatim prelazi na pisanu dokumentaciju. Niko se više ne usuđuje da predvidi koliko će trajati ponovljeno suđenje, koje je uveliko trebalo da bude završeno da su se poštovali principi suđenja u razumnom roku.

Sve ovo je izazvalo do sada najoštrije reakcije osude koje su došle iz redova medijske zajednice u danu kad se obeležavala godišnjica ubistva na Uskrs 1999. godine (vidi okvir).

Za ubistvo Slavka Ćuruvije prvostepeno su na ukupno sto godina zatvora osuđeni tadašnji rukovodioci i pripadnici Službe bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić. Samo je Radomir Marković u zatvoru jer služi kaznu od 40 godina za druga ubistva koja je naredio zločinački režim Slobodana Miloševića.

Miroslav Kurak je godinama u bekstvu. Policija godinama ništa aktivno ne radi da bi ga privela pravdi, pa je čak i pitanje da li će mu ove godine biti produžen pasoš. Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, koji će im se, ako budu osuđeni, uračunati kao vreme provedeno u zatvoru.

ZABRINUTOST DOMAĆIH I MEĐUNARODNIH MEDIJSKIH ORGANIZACIJA

Međunarodni institut za štampu (IPI) je povodom 22. godišnjice od ubistva Slavka Ćuruvije podsetio da je suđenje ušlo u šestu godinu i da je, po njihovim procenama, obeleženo „prekomernim kašnjenjima i prekidima“. IPI je pozvao na „zaustavljanje demorališućeg ciklusa nekažnjivosti ovog zločina“. Reporteri bez granica su ocenili da je potrebno da novo suđenje „bude brzo“, jer je to potrebno da bi „pravda konačno bila zadovoljena“. Evropski centar za štampu i medijske slobode je „hitno zahtevao pravdu“ za Ćuruviju i druge ubijene novinare.

I domaća novinarska udruženja snažno su protestovala zbog otezanja sa pravosnažnom presudom u slučaju u kome je sve vrlo jasno dokazano, a Udruženje novinara Srbije je čak dalo konkretan rok – da se sudski postupak završi do kraja ove godine.

Nezadovoljstvo domaće i međunarodne medijske zajednice potpuno je opravdano, pogotovo kad se zna da pritisci i opstrukcije iz kriminalizovanih delova bivšeg Resora državne bezbednosti, čiji uticaj seže do vrha vlasti, već 22 godine onemogućavaju da se ubice pravosnažno osude.

Ti pritisci su išli od početnog sprečavanja i zaustavljanja istrage, preko zastrašivanja svedoka, zahteva da se iz predmeta izuzmu ključni dokazi, pa do skrivanja dodatnih dokaza koje je očigledno i dalje na delu, pre svega kroz odbijanje da se otvore tajni dosijei Službe.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend