15. jun 2018.

Nastavljena potraga za novinarom Cvetkovićem

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija više od 30 sati intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića i da su danas napori i pojačani.

Foto: N1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija više od 30 sati intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića i da su danas napori i pojačani.

On je na svom tviter nalogu najavio da će se danas u 17 časova obratiti javnosti sa informacijama šta je do sada policija preduzela.

Izvor: Tviter

Nestanak Cvetkovića prijavljen je u sredu kasno uveče, kada je pronadjen automobil koji je koristio.

Motor i farovi su bili uključeni, vrata automobila otvorena, a pored je pronadjen Cvetkovićev sat kojem je bila otkinuta narukvica.

Pripadnici Žandarmerije započeli su u četvrtak oko 15 sati pretragu kopnenog terena oko belocrkvanskih jezera. Specijalizovane ronilačke jedinice pretraživale su i unutrašnjost jezera i obližnjih vodotokova.

U Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi, na mestu gde je Cvetković nestao, još se nalazi parkiran „folksvagen polo“, koji je novinar koristio.

Kako je ranije saopšteno iz novinarskih udruženja, on je u poslednje vreme bavio ostetljivim temama, između ostalog i ubistvom u Kosovskoj Mitrovici jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

[povezaneprice]

Istražni sudija apelovao na svedoke da se jave tužilaštvu

Postupajući istražni sudija iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je da je to tužilaštvo izdalo odgovarajuće naredbe u istrazi nestanka novinara, ali da konkretnih rezultata istrage a sada nema, i apelovao na sve svedoke koji eventualno imaju podatke o nestanku Cvetkovića da se jave tužilaštvu.

„Do sada je tužilaštvo koje rukovodi pretkrivičnim postupkom izdalo naredbe za zaadržavanje podataka vezanih za lociranje mobilnih telefona trenutno nestale osobe, zatim naredbe o pretresu njegovog stana kao i stanova lica sa kojima je poznato da je nestala osoba bila u kontaktu. Podneta je i naredba za utvrđivanje analize DNK iz automobila, da se vidi kome treba pripadaju osim nestalom, iako i to ne mora ništa da znači. Preduzimamo sve da bismo utvrdili šta se uopšte desilo i da li se uopšte nešto desilo“, rekao je Knežević agenciji Beta.

Dodao je da bi svaka pomoć eventualnih svedoka Cvetkovićevog nestanka dobrodošla i naveo da su i danas kao i juče angažovane brojne snage policije i žandarmerije u beloj Crkvi i okolini.

NOVINARSKA MREŽA: VLAST DA UČINI SVE ŠTO JE POTREBNO KAKO BI PRONAŠLA STEFANA CVETKOVIĆA

Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, sa zaprepašćenjem je primila vest o nestanku srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića, i zahteva od vlasti u Srbiji da učini sve što je potrebno kako bi pronašla našeg kolegu u najkraćem mogućem roku.

Stefan Cvetković nestao je u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi, gradiću u Vojvodini u kome živi i radi. Automobil koji je koristio, pronađen je sa uključenim farovima i otključanim vozačevim vratima. P pored automobila je pronađen Stefanov ručni sat sa polomljenom narukvicom, a njegovi telefoni su nedostupni.

Stefan Cvetković je proteklih godina dobijao veliki broj pretnji smrću, a u više navrata je prijavljivao da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.

Cvetković se godinama bavi temama sprege kriminala i politike u Beloj Crkvi u Južnom Banatu, a poslednjih meseci istraživao je ubistvo Olivera Ivanovića, političara sa Kosova koji je ubijen 16. januara ove godine u Mitrovici.

Prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke.

Bezbednosna situacija za novinare u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, pogoršava se iz godine u godinu. Broj napada, pretnji i drugih oblika pritiska se povećava, a veoma mali postotak ovih slučajeva ikada završi na sudu.

Još jednom upozoravamo javnost da je napad na novinare – napad na sve građane i njihovo pravo na informisanost. Zato ih pozivamo da se ujedine i zahtevaju od svojih vlada da kazne počinioce napada i omoguće punu bezbednost za sve naše kolege, a posebno istraživačke novinare koji se bave slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i drugim visokorizičnim temama.

Ministarstvo kulture: Zabrinutost zbog nestanka Cvetkovića

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas zabrinutost zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkva i podržalo brzu reakciju i napore nadležnih organa da se istraži njegov nestanak.

„Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da prati aktivnosti nadležnih organa koji čine sve kako bi nestanak ovog novinara bio rasvetljen i podseća da su bezbednost novinara i omogućavanje njihovog nesmetanog rada elementarni preduslovi za obavljanje uloge koje mediji imaju u svakom društvu“, ističe se u saopštenju.

CPJ i Reporteri bez granica zabrinuti zbog nestanka Cvetkovića

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je vlasti u Vojvodini da preduzmu sve neophodne mere da pronađu Stefana Cvetkovića, uglednog novinara koji je nestao prošle noći.

„Veoma smo zabrinuti za Stefana Cvetkovića i smatramo da su srpske vlasti odgovorne za njegov bezbedan povratak kući“, izjavio je predstavnik Komiteta za zaštitu novinara u EU Tom Gibson u Briselu.

Reporteri bez granica pozvali su vlasti u Srbiji i na Kosovu da rasvetle nestanak novinara Cvetkovića.

„Stojimo uz novinare Srbije u ovom teškom trenutku i pozivamo vlasti Srbije i Kosova da učine sve što mogu da rasvetle zabrinjavajući nestanak Stefana Cvetkovića što pre“, saopštila je Paulina Ades-Mevel, šefica deska za Evropsku uniju i Balkan u Reporterima bez granica.

Ilir Gaši, programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija i član radne grupe za bezbednost novinara u Srbiji izjavio je da je zabrinut zbog Cvetkovićevog nestanka. On je rekao da se čini da je u toku obimna policijska akcija i da se nada da je Cvetković živ i zdrav, ali je ukazao da se bezbednosna situacija srpskih novinara u poslednje vreme pogoršala a da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još nisu razrešena.

Članak je dopunjen 15. juna u 13.58

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend