06. mar 2017.

Nataša Jeremić: Zbog straha od otkazivanja reklama, Hello nije objavio intervju sa mnom

Nekadašnja voditeljka Dnevnika RTS-a i supruga Vuka Jeremića optužila Hello za cenzuru, dok vlasnik magazina Robert Čoban kaže da je njoj ponuđeno da intervju bude objavljen posle izbora „zbog obaveza prema davaocu licence“. Prenosimo njen Fejsbuk post, kao i Čobanov odgovor

Natasa_Jeremic_screenshot

Nataša Jeremić daje izjavu tokom predsedničke kampanje. Foto: YouTube screenshot

Strah je jedna reč kojom možemo da opišemo stanje u srpskim medijima; druga reč je – cenzura. Dala sam intervju za ženski magazin HELLO. Odlukom uredništva tog magazina, intervju nije objavljen. Zašto su urednici tako odlučili?

Snimili smo intervju, fotografisali smo se i dogovorili se da bude objavljen u prvom sledećem broju. To se neće desiti. Rečeno mi je da su iz marketinga tog magazina procenili da bi mogli imati štetu zbog otkazivanje reklama jer objavljuju intervju sa suprugom opozicionog kandidata.

Tužno, ne zato što intervju neće biti objavljen, već zato što je ovo najbolji primer cenzure i straha zaposlenih u medijima. Tužno je što su moje kolege novinari i novinarke finansijski toliko ugroženi i zato se njima tako lako manipuliše.

Naši mediji doživljavaju nezapamćenu cenzuru. Slobodan glas u medijima više se ne može čuti, dok tabloidi šire gnusne laži o svakom od nas ko im se na bilo koji način suprotstavi.

Skoro svi mediji su cenzurisani, bez obzira na to da li je reč o ženskim časopisima, dnevnopolitičkim novinama, radio stanicama ili televizijama. Kao dugogodišnja novinarka i osoba koja odlično poznaje medije i kao neko ko veruje da je sloboda mišljenja i govora neotuđivo ljudsko pravo, smatram da je ovaj postupak magazina HELLO neprofesionalan i neprihvatljiv.

Ko god da im je naredio da ne objave intervju sa mnom, nije im dobro učinio, a ni sebi, jer će svi sada znati da režim kontroliše baš sve medije u Srbiji. To mora da prestane i zato neću odustati u borbi za slobodu govora. Znam da ćemo to ovoga proleća promeniti.

Čoban: Hello ne objavljuje intervjue tokom kampanje

Robert Čoban, predsednik Color Press grupe, izdavača magazina Hello, reagovao je na svom Fejsbuk profilu:

Vidim da je priča o „cenzuri“ u slučaju neobjavljenog intervjua supruge Vuka Jeremića „ugaoni kamen“ njegove predsedničke kampanje sa sve sponzorisanim FB postovima na tu temu.

Tim povodom evo par činjenica:

1. Intervju sa novinarkom Natašom Jeremić je redakcija Hello-a tražila pre 6 meseci, ali ona nije bila zainteresovana za priču sve do pre par nedelja kada je zvanično postala deo predsedničke kampanje svog supruga.

2. Intervju je urađen i ponuđeno joj je da razgovor bude objavljen posle 2. aprila jer je Hello! celebrity magazin koji ne objavljuje intervjue sa političarima, predsedničkim kandidatima i ličnostima uključenim u njihove kampanje. Ko ne veruje, neka prelista sve primerke iz proteklih 10 godina od kako srpsko izdanje magazina Hello! izlazi. To je obaveza prema davaocu licence. Ona je to odbila i potrudila se da od svega napravi „slučaj“.

3. Naš magazin „Diplomacy & Commerce“ koji se bavi političkim temama objavljuje u broju koji izlazi naredne nedelje intervju sa Vukom Jeremićem, predsedničkim kandidatom.

Jeremić: Zašto ste tražili intervju ako imate obaveze zbog licence?

Posle reakcije Roberta Čobana, Nataša Jeremić je objavila novi post:

Evo nekoliko činjenica u prilog istini posle izjave Roberta Čobana. U poslednjih nekoliko godina niko mi nije tražio intervju za magazin Hello, sve do 4. februara. Kada smo se dogovarali za intervju, rečeno mi je da će biti objavljen u prvom sledećem broju, za šta postoje dokazi u SMS prepisci sa novinarom koji je radio intervju.

Takođe sam zamoljena da ne prihvatam druge intervjue, kako bi taj magazin imao „ekskluzivu“.

Činjenica da g. Čoban povezuje moj intervju za magazin Hello sa intervjuom koji je moj suprug trebalo da da za magazin Diplomacy&Commerce (što je takođe izdanje Color Press grupe), samo potvrđuje da nije reč jedino o uređivačkoj politici licencnog magazina Hello.

Da je istina i da su se držali obaveze prema licenci, zašto su onda tražili intervju?

3 komentara za: “Nataša Jeremić: Zbog straha od otkazivanja reklama, Hello nije objavio intervju sa mnom

 1. Menađer

  Nema apsolutno nikakve veze to što je direktor marketinga za Hello Nataša Vulin, supruga ministra Aleksandra Vulina 🙂

  06. мар 2017. at 21:43
 2. MsM

  a javno mnenje u srbiji kreira robert coban.
  placi voljena zemljo

  07. мар 2017. at 11:58
 3. Mira sd

  Da je u pitanju intervju nekog iz vlasti itekako bi bio objavljen.

  07. мар 2017. at 14:00

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend