11. nov 2022.

NDNV: Opština Bač uskratila akreditacije izveštačima VOICE-a, jer pokušava da zataška aferu oko spaljivanja plastike

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da „najoštrije protestuje zbog toga što je Skupština opštine Bač prvo odobrila a zatim povukla akreditaciju izveštačima našeg istraživačkog portala VOICE za praćenje sednice lokalnog parlamenta, koja se održava u ponedeljak, 14. novembra”  i da je „reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči, na koji nećemo pristati”.

„U obaveštenju kojim su povukli akreditaciju za VOICE naveli su da ‘zbog ograničenog prostora jer je već prisutna jedna televizijska ekipa, nismo u mogućnosti da vam obezbedimo potrebne tehničke uslove’ za praćenje rada sednice.

Saopštenje se završava rečima: ‘Nadamo se da ćete imati razumevanja’”, navode iz NDNV-a.

Oni dodaju da je njihov „odgovor vrlo kratak i jasan: Ne, nećemo imati razumevanja!”

„Sednice skupština lokalnih samouprava su javne i njima ne samo da mogu da prisustvuju novinari, već i zainteresovani građani. To je abeceda demokratije. Očigledno je da lokalna vlast u Baču nije naviknuta na javnost rada, ali će morati da se navikne. Takođe, izgovor da sala nije dovoljno velika da primi novinare, čak i da je tačan, apsolutno je irelevantan, ali i manipulativan. Pravo javnosti na informisanje ne poznaje takva ograničenja, što bi trebalo biti poznato i predsedniku Skupštine opštine Bač Draganu Amidžiću, koji je potpisao obaveštenje. Kao što bi mu trebalo biti poznato da je i njegova obaveza da obezbedi uslove za medijsko izveštavanje o radu institucije koju predstavlja.

Takođe, opravdano sumnjamo da je uskraćivanje akreditacije izveštačima VOICE-a povezano sa našom ekskluzivnom istraživačkom pričom o spaljivanju plastike u blizini Vajske, sela u opštini Bač. To spaljivanje proizvodi ogromno zagađenje vazduha i zemljišta, a u vezi je sa sticanjem velikog profita, jer se plastika spaljuje kako bi se ‘oslobodio’ bakar, koji se potom prodaje, na čemu se pojedinci bogate, i to po cenu zdravlja lokalnog stanovništva. Prema rečima stručnjaka sa kojima je VOICE razgovarao, spaljivanjem plastike oslobađaju se velike količine veoma otrovnih materija, zbog čega je u Vajskoj primećen rapidan porast obolelih od karcinoma.

Ekipa VOICE-a će, bez obzira na to što nam je Skupština opštine Bač ‘povukla’ akreditaciju, doći u ponedeljak u opštinu Bač da izveštava sa sednice skupštine, jer je to naša obaveza prema javnosti. Pozivamo i kolege iz drugih profesionalnih medija da nam se pridruže u Baču u ponedeljak. Javnost ima pravo da zna šta rade skupštine lokalnih samouprava i nikakva cenzura nas u tome neće sprečiti”, stoji u saopštenju NDVN-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend