17. jul 2019.

Nenad Živković tužio pančevačke medije zbog hajke na njega

Pravni zastupnici Nenada Živković, novinara sajta Pančevo Si Ti, podneli su početkom meseca tužbu protiv informativnog portala epancevo.rs, i njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića, kao i protiv RTV Pančeva i odgovornog urednika Miroslava Milakova.

Foto: N1

Na ovaj čin Živković se odlučio nakon višemesečnog medijskog linča, koji su sprovodili pomenuti mediji, u cilju diskreditacije novinara.

„Ovo je moj doprinos normalizaciji javne komunikacije u Srbiji i pozivanju na odgovornost učesnika u javnom životu pogotovo onih čije javno izgovorne reči imaju drugačiju težinu, s obzirom da ih izgovaraju novinari. Koji bi zapravo trebalo da kreiraju atmosferu gde su različita mišljenja dobordošla, u kojoj je razgovor o različitim idejama neophodan, ali da se vodi na civilizovan i kulturan način”, kaže Nenad Živković za Cenzolovku.

On dodaje da očekuje od sudskih institucija da budu nezavisne, neutralne, i nepristrasne, te da veruje da u Srbiji postoje odvojene grane vlasti, koje su nezavisne, kao u svakoj pravnoj državi.

Tužbe su predate Višem sudu u Beogradu 1. odnosno 3. jula, a dalje radnje sudija preduzima prema Zakonu o parničnom postupku, saopšteno nam je iz te institucije.

Protiv društva Open view d.o.o. iz Vršca, koje je izdavač medija epancevo.rs, i protiv njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića, podneta je tužba zbog povrede ugleda i časti, a zbog pretrpljenih duševnih bolova na ime nematerijalne štete zatražena je naknadu od 500.000 dinara.

Savet za štampu: Neshvatljive uvrede

U tužbi se citira svih pet tekstova koji su objavljeni na portalu epancevo.rs, od 23. do 27. februara, u kojima se Nenad Živković naziva najpogrdnijim imenima i najgrublje diskvalifikuje. Kako piše u dokumentu, u tekstovima su iznete neistine i uvredljivi vrednosni sudovi koji su povredili ugled i čast tužioca.

„Imajući u vidu da je tužilac dugogodišnji novinar, koji je od strane svojih kolega vrlo cenjen, njegov ugled su naročito povredile tvrdnje da ubeđuje narod u laž, da zagovara fikcije i laž i da se u njegovom novinarskom radu pridržavanje zakona, različitost, poštovanje tuđeg mišljenja i pravo na slobodu govora ne mogu naći ni u tragovima”, navodi se u tužbi.

Ovo je moj doprinos normalizaciji javne komunikacije u Srbiji i pozivanju na odgovornost učesnika u javnom životu pogotovo onih čije javno izgovorne reči imaju drugačiju težinu, s obzirom da ih izgovaraju novinar (Nenad Živković)

Podseća se na opomene Saveta za štampu, koje su izrečene portalu epancevo.rs na sednici održanoj 28. marta, kada je Savet zaključio su povređene odredbe Kodeksa novinara Srbije: istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

Pored navedenog, Savet za štampu je utvrdio „da se do sada retko sretao sa ovako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila, budući da je portal iz dana u dan objavljivao tekstove gotovo identičnog sadržaja, ponavljajući neshvatljivo uvredljive kvalifikacije na račun Živkovića.

Po oceni članova Komisije, portal se, prilikom objavljivanja tih tekstova nije rukovodio nikakvim profesionalnim razlozima, niti željom da o bilo čemu informiše svoje čitaoce, već isključivo time da na svaki način uvredi, diskredituje i ponizi čoveka o kome piše”.

Tužilac je predložio da se Nenadu Živkoviću nadoknadi šteta od 500.000 dinara, te da se Aleksandru Čupiću zabrani objavljivanje informacija poput onih da je tužiocu nadimak Smrad, da je lažni borac za mir i promoter nasilja, da je besposličar i danguba, da je lažni novinar, profesionalni opozicionar, opsesivni materijalista, učenik špijuna, saradnik neprijatelja Srbije, da ga podržavaju ustaški mediji u napadu na Srbiju, da je sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, da je opsednut separatističkim idejama i getoizacijom neistomišljenika i drugo, pod pretnjom plaćanja iznosa od 250.000,00 dinara ukoliko informacija bude ponovo objavljena.

Kampanja na TV Pančevo

Druga tužba podneta je protiv Televizije Pančevo i Miroslava Milakova, odgovornog urednika tog medija, zbog šest priloga emitovanih od 22. do 28. februara na televiziji, i objavljenih i na web portalu tog medija.

U jednom od  priloga „Kako je Hajnc učio Nešu Smrada: Zloupotrebi ideju, prevari ljude i zaradićeš”, tužilac je predstavljen i kao osoba koja se bavi kriminogenim aktivnostima, stoji u tužbi.

„Svi ovi navodi su neistiniti, a vrednosni sudovi krajnje uvredljivi te nedvosmisleno vređaju ugled i čast tužioca. U predmetnom video prilogu smenjuju se različite fotografije tužioca, tako da gledaoci nedvosmisleno mogu utvrditi da se radi baš o tužiocu”, piše između ostalog u dokumentu.

U tužbi se podseća da je zbog navedenih priloga, Regulatorno telo za elektronske medije (REM), izrekao 13. marta, meru upozorenja emiteru jer je „povređena obaveza objektivnog informisanja, pravilo druge strane i dostojanstvo ličnosti lica na koje se odnosi informacija”. Takođe, povređeno je i više odredbi Kodeksa novinara Srbije.

Tužilac je zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti, od RTV Pančevo zatražio 700.000 dinara, na ime naknade nematerijalne štete, te kao u prvom slučaju, zabranu objavljivanja informacija iz priloga, pod pretnjom plaćanja 250.000 dinara, ukoliko se takvo izveštavanje ipak nastavi.

Podsetimo, uvredljivi prilozi i članci, pojavili su se ponovo tokom juna, u oba medija – RTV Pančevo i epancevo.rs. Nenad Žiković prijavio ih je Savetu za štampu i REM-u. Dok je Savet izrekao čak pet javnih opomena portalu epancevo.rs, ali i upozorio da redakcija portala ozbiljno ugrožava Živkovićevu sigurnost. I dok je Savet pozvao i nadležne za bezbednost novinara da reaguju i zaštite Živkovića od daljeg medijskog linča, REM se do sada nije oglašavao.

1 komentar za: “Nenad Živković tužio pančevačke medije zbog hajke na njega

  1. Jojo

    Meni samo nije jasno kako aca cupic ne shvata da ce morati da bezi iz Srbije kad ovi padnu

    17. јул 2019. at 23:25

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend