17. jul 2019.

Fondacija Centar za demokratiju: Niko ne sme biti vređan i napadan zbog javno izgovorene reči

Fondacija Centar za demokratiju najoštrije je osudila napade i uvrede kojima je proteklih dana izložena novinarka dnevnog lista „Danas“ Snežana Čongradin.

Sloboda mišljenja i izražavanja su Ustavom Republike Srbije garantovana prava i niko ne sme biti vređan i napadan zbog javno izgovorene reči, navodi se u saopštenju i dodaje da je slobodno i nezavisno novinarstvo jedan od osnovnih stubova svakog demokratskog društva, a napadi koji dolaze od Vojislava Šešelja ugrožavaju slobodan rad novinara i izazivaju osećaj straha.

„Posebno zabrinjava to što napadi dolaze od političara koji su tokom 90-ih godina javno pozivali na međunacionalne sukobe i promovisali jezik mrznje. Kad državni funkcioneri u svojim javnim obraćanjima koriste jezik mržnje, vređaju i prete, a naročito kad to čine za skupštinskom govornicom koristeći pravo da ne mogu biti pozvani na odgovornost, oni podstiču takva ponašanja drugih građana, uspostavljaju obrasce ponašanja i govora i zbog toga oni jesu odgovorni. Uvereni smo da je predsednica Narodne skupštine bila u obavezi da reaguje, osudi ovakvu praksu i prekine izlaganje ovog narodnog poslanika“; ističe se u saopštenju.

U Srbiji je sloboda medija ozbiljno ugrožena, na šta ukazuje Evropska komisija u Izveštaju o napretku Republike Srbije za 2019. godinu i izveštaji Fridom Hausa (Freedom House) i Reportera bez granica. Borba za slobodu medija i za sigurnost i bezbednost novinara mora biti prioritet u svakoj zemlji koja ima ambiciju da bude članica EU i koja poštuje osnovne slobode i prava građana, zaključuje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend