08. dec 2019.

Niški inspektor uzbunjivač „oteran u penziju“, MUP odbija da ga vrati na posao

MUP Srbije već dve godine odbija da vrati na posao u Policijsku upravu Niš Nebojšu Blagotića, nezakonito penzionisanog kriminalističkog inspektora, koji kaže da je krajem 2015. iznenada penzionisan, i to u trenutku kada je istraga u predmetu na kome je radio, došla i do vlasnika dve "jake medijske kuće". Blagotić podseća da je dobio i status uzbunjivača, ali da ne zna šta treba da se desi kako bi se MUP privoleo da poštuje zakon.

I četvrtu godinu proveo je u penziji u koju je nezakonito poslat. Sud ga je vratio na posao.

„Prva presuda je doneta oktobra 2017. godine“, kaže inspektor PU Niš u Penziji Nebojša Blagotić.

Odnosno, niški Upravni sud je, tvrdi Blagotić, tada poništio rešenje o prekidu radnog odnosa. Međutim, direkcija policije, umesto da ga na posao vrati, kako objašnjava, donosi opet isto rešenje. Inspektor se i na njega žalio, pa ga je sud sada ponovo poništio, kaže Blagotić.

Iako iz MUP-a za N1 kažu da su neosnovani navodi da se MUP oglušava o odluke Upravnog suda, imajući u vidu da postupak nije okončan, inspektor u penziji tvrdi da prigovor ne odlaže izvršenje. MUP-u je izrečena i kazna od 150.000 dinara, ali i za taj postupak o privremenoj meri vraćanja Blagotića na rad, ministarstvo saopštava da nije okončan, te da će sudske odluke poštovati, iako sagovornik N1 tvrdi da ih već ne poštuju.

„Zamislite to da, niko drugi do direkcije policije, ne poštuje rešenje Višeg suda u Nišu, donetog u postupku zaštite uzbunjivača“, kaže Blagotić.

Pa zato sada nezakonite odluke državnih organa plaćaju svi poreski obveznici, zaključuje nezakonito penzionisani kriminalistički inspektor i podseća da je protiv aktuelnog direktora policije Vladimira Rebića podneo i krivičnu prijavu. Njegovi šefovi u upravi policije penzionisali su ga, priseća se, u trenutku kada su došli do „krupnih imena“ u velikom predmetu privrednog kriminala na kome su kolege i on iz više gradova radili do tog oktobra 2015. godine.

„Radilo se o Draganu J. Vučićeviću iz Informera i Aleksandru Rodiću, vlasniku Kurira“, navodi Blagotić.

Odmah su, navodi, reagovali šefovi policije, iako je za uzimanje njihovih izjava imao i „odobrenje postupajućeg tužioca, u okviru zakonskih ovlašćenja“. Tvrdi da je potom dobio neuobičajeni nalog – da sačini službenu belešku o postupanju, ali i planovima u predmetu i to za tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

„Ja sam to i uradio, sačinio sam taj izveštaj i desilo se to da je Milorad Veljović, odmah narednog dana doneo odluku o prestanku radnog odnosa meni, sa tim pravom na penziju“, kaže Blagotić.

Nebojša Blagotić bio je inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala u Nišu, a penzionisan je 7. oktobra 2015. godine. Odluku kojom se Blagotić privremeno vraća na posao sud je doneo početkom juna, a ukinuta je odlukom Višeg suda tri meseca kasnije. Usledio je žalbeni proces – okončan rešenjem Apelacionog suda.

„Očekujem da ću se vratiti. E, sad, da li će me oni vratiti ili neko drugi… To ne znam. hoće li oni uopšte biti u prilici da me vrate…“, kaže Blagotić.

Odlukom suda, penzionisani inspektor ima status uzbunjivača.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend