12. jun 2017.

Novinar i sudija

Policijska istraga ubistva novinara Milana Pantića je okončana.

Šesnaest godina nakon što je ispred zgrade u kojoj je živeo pretučen nasmrt, policija je slučaj rešila i nadležnom tužilaštvu dostavila detaljan izveštaj, rekao je medijima Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara i dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik RTV B92.

„Pantićeva likvidacija ima direktno veze sa njegovim novinarskim radom 1999, 2000, sve do 11. juna 2001. godine… Na početku rada Komisije po prvi put su prikupljeni i sistematizovani svi tekstovi Milana Pantića i analizirani kako bi se definisali mogući motivi i tragovi. Analiza njegovog rada pomogla je da se jasnije definišu motivi. On je svakako ostavio veoma ubedljiv profesionalni trag i kada je reč o borbi protiv korupcije“, naveo je Matić.

Detaljan izveštaj, prema Matićevim rečima, policija je pre desetak dana dostavila nadležnom tužiocu u Jagodini, od koga se sada očekuje da „u najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“.

Uz sve pohvale policiji i komisiji, postoji nekoliko stvari o kojima je Matić morao da razmisli pre nego što je trijumfalno izjavio da je slučaj Pantićevog ubistva rešen.

Najpre je morao da misli o počiniocima ubistva. Ukoliko je slučaj stvarno rešen i ubice identifikovane, Matićeva izjava može da se čita kao upozorenje. Šta sprečava Pantićeve ubice da pobegnu van zemlje dva minuta nakon što su pročitali da ih je policija identifikovala?

Zatim, iz Matićevih reči proističe da je svaka dilema oko toga ko je ubio novinara iz Jagodine razrešena i da je na tužilaštvu samo da postupi po nalozima komisije. Međutim, posao tužilaštva je da proceni kvalitet dokaza koje je policija prikupila i tek nakon toga postupi. Matić je tužilaštvu praktično vezao ruke svojom izjavom i prinudio ih da podignu optužnicu. Taj vid pritiska često vodi „tankim“ optužnicama koje padaju na sudu. Ostaje mogućnost da je Matić znao da postoje opstrukcije u tužilaštvu pa je na ovaj način želeo da ih pritisne, ali ukoliko je to slučaj, nije na novinaru da uređuje rad tužioca.

Najzad, ako dođe do hapšenja osumnjičenih i podizanja optužnice, Matić je pripremio medijski teren za osuđujuću presudu, pre nego što je prvi glavni pretres i održan.

Novinarski instinkt, pogotovo onima koji su radni vek proveli u „brzim“ medijima, diktira hitrinu u objavljivanju informacija. Ipak, novinarstvo je jedno. Pravosuđe je nešto sasvim drugo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend