13. nov 2017.

Novinari: Ne očekivati pomoć EU, mediji sami da se izbore (Video)

Novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović i glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović složili su se u Novom danu da novinari u Srbiji moraju da sami učine više kad je reč o borbi za slobodu medija.

Predstavnici Grupe za slobodu medija iz Srbije na konferenciji Evropske unije (EU) o medijskim slobodama u Tirani, u znak protesta su tokom konferencije ustali sa sedišta i pokazali majice na kojima je pisalo „#EU do more“, zahtevajući tako da EU učini više za slobodu medija u Srbiji.

Komesar za proširenje Johanes Han je izjavio da su medijske slobode nešto o čemu EU neće pregovarati sa državama kandidatima za članstvo, odnosno da je to nešto što se podrazumeva – fundamentalna vrednost.

Vukašin Obradović kaže da je cilj bio da se skrene pažnja Uniji na jednu stvar – da se vrednosti koje važe u EU primenjuju i u Srbiji.

„Za nas je bilo važno da nas on čuje, mislim da je razumeo poruku. Mi smo takođe razumeli poruku da mi, novinari i medijski radnici u Srbiji, moramo da učinimo više u borbi za slobodu medija“, rekao je Obradović.

On dodaje da će Grupa, na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, izneti konkretne zahteve za poboljšanje medijske situacije, odnosno ono šta Vlada sa svoje strane treba da učini da bi se medijska situacija poboljšala.

[povezaneprice]

„Mislimo da EU ne treba da bude licemerna i da drugačijom dioptrijom gleda stanje medijskih sloboda u Srbiji u odnosu na standarde koji važe u Uniji“, objašnjava Obradović.

Vladimir Radomirović kaže da je jedna od poruka skupa u Tirani da je bitno da se razvijaju novi biznis modeli medija i da moramo da se sami izborimo za bolje stanje u medijima i novinarskih prava.

„Ne treba da očekujemo veliku pomoć i podršku EU jer se i sama suočava sa teškom medijskom situacijom u nekim državama članicama, čak i gorom nego u Srbiji“, kaže on.

Radomirović tvrdi da u Tirani nije moglo da se čuje obuhvatna slika medijske situacije u Srbiji.

„Na skupu u Tirani nije bilo najvažnijih srpskih medija – RTS, RTV, Politika, Novosti, Danas. Ne treba da se čuje samo jedna strana, pogotovo ako je malobrojnija. Ako su iz svih ostalih zemalja bili pozvani svi javni servisi i velike novine nije bilo razloga da ne bude i predstavnici naših glavnih medija“, smatra on.

Radomirović navodi da su novinari u Srbiji obespravljeni i da su im plate ispod republičkog proseka.

„Oni ne mogu da se bore ni za sebe, za svoja prava.  Pritisci će biti onoliko jaki koliko su slabi novinari, bez garantovanih sindikalnih prava novinara nećemo imati ni slobodne medije“, ocenjuje on.

Obradović kaže da sadašnja vlast, kao i prethodne, gura medije u težak ekonomski položaj jer je tako lakše da se manipuliše.

„Zabeležen je drastičan rast napada na novinare u ovoj godini, kao i to da imamo nedoličan i neprihvatljiv odnos najviših predstavnika vlasti prema novinarima“, rekao je Obradović.

Radomirović ocenjuje da je struka propustila priliku da posle 5. oktobra 2000. godine napravi snažne medije.

O lokalnim medijima

Govoreći o lokalnim medijima, Radomirović podseća na predlog UNS-a o dva odsto izdvanja iz budžeta lokalnih samouprava za izveštavanje u javnom interesu i smatra da bi to ojačalo lokalne medije i stvorilo ih tamo gde ih nema.

„Han je rekao da je ta ideja logična i da će ispitati da li ju je moguće primeniti u Srbiji. Rekao je da mu je stalo do lokalnih medija i da zna koliko su oni bitni za razvoj demokratije“, kaže on.

Obradović kaže da je, na primeru Beograda, zakon na najgrublji način izvrgnut ruglu i da su ogromna sredstva podeljena medijima bliskim vlastma i „fantomskim“ produkcijama.

„Imamo situaciju da je ideja projektnog finansiranja doživela potpuno izvrtanje od strane države i umesto to i malo para što je izdvojila država za očuvanje javnog interesa na lokalu je zloupotrebljeno. Važno je urediti mehanizam raspodele tih sredstava“, smatra Obradović koji ističe i neravnopravan položaj na tržištu kao bitan aspekt kad je reč o lokalnim medijima.

Radomirović kaže da UNS ima rešenje kako da se spreči zloupotreba sredstava, a to je da većinu u komisijama koje odlučuju o tome čine članovi reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Obradović kaže da mora da postoji jasna politička volja, bar dok se ne donese nova medijska strategija, da se dosledno sporovodi postojeći zakon.

„Postojeći zakon, sa svim manjkavostima, je prižao mogućnost opstanka nekih medija. Sada imamo na delu katastrofičan scenario da na lokali opstaju samo transmisije političkih stranaka“, ocenio je Obradović.

Radomirović objašnjava da medijsku strategiju može da donese Vlada bez učešća novinarskih udruženja, ali ističe da je loše da ona bude usvojena bez učešća najvažnijih udruženja u zemlji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend