12. sep 2023.

Novinarka KRIK-a svedočila na suđenju po tužbi Koluvije: Nismo prekršili pretpostavku nevinosti

Novinarka KRIK-a Jelena Radivojević svedočila je danas na suđenju koje se protiv ove redakcije vodi po tužbi Predraga Koluvije, optuženog da je bio šef grupe koja je proizvela više od tone i po marihuane. Ona je navela da je autorka jednog od tekstova zbog kojih je Koluvija tužio KRIK, da je reč o izveštavanju o jednom od najvećih slučajeva organizovanog kriminala u zemlji, kao i da nije prekršena pretpostavka nevinosti kako to Koluvija tvrdi.

„Kada je reč o konstrukciji ‘narko-bos’ ističem da mi nismo unapred osudili (Koluviju) kako to on tvrdi“, naglasila je Radivojević i objasnila da je ispred reči „narko-bos“ stajala i reč „optuženi“.

Radivojević je dodala i da je ovaj izraz upotrebljen jer je Koluvija optužen za proizvodnju droge, kao i da je zadatak novinara da komplikovan pravnički jezik koji je većini ljudi nerazumljiv prilagodi čitaocima.

„To je i inače praksa svih svetskih medija”, navela je ona.

Suđenju je danas prisustvovao i Koluvija po čijoj tužbi se ovaj postupak vodi, ali nije imao pitanja za našu novinarku.

U ovom postupku sudi se KRIK-u i njegovom uredniku Stevanu Dojčinoviću po tužbi koju je Koluvija podneo zbog sedam tekstova o slučaju  „Jovanjica“. Zbog duševnih bolova koje je, kako tvrdi, pretpreo nakon objavljivanja ovih tekstova, Koluvija traži odštetu od 2,8 miliona dinara (gotovo 24.000 evra). Većina tekstova su vesti sa suđenja koje se protiv njega vodi pred Višim sudom u Beogradu po optužbama za proizvodnju droge i organizovanje kriminalne grupe.

Ovo je druga tužba koju je Koluvija podneo protiv KRIK-a, a prva je nedavno završena u njegovu korist. Sudija Bojana Čogurić prvostepeno je osudila KRIK zbog vesti „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“, tvrdeći da je u ovom tekstu prekršena pretpostavka nevinosti. KRIK se na presudu žalio i očekuje da će je Apelacioni sud ukinuti ili preinačiti.

KRIK smatra da su obe tužbe podnete sa ciljem da se novinari obeshrabre da izveštavaju o Koluviji i postupku koji se vodi protiv njega, a ovaj stav zauzela su i brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja, kao i druge strukovne organizacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend