12. sep 2023.

Europska federacija novinara (efj) se pridružila odboru za reguliranje uporabe umjetne inteligencije u medijima

Novinari i medijske kuće prilagođavaju svoj način rada kako bi sve više integrirali automatizirane procese u svoje sustava. Kako je izazov koji predstavlja umjetna inteligencija (AI) za novinarstvo golem, Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se međunarodnom Odboru za izradu povelje usmjerene na reguliranje uporabe AI u medijima. Samu inicijativu pokrenuli su Reporteri bez granica (RSF), a prvi  rezultati očekuju se prije kraja 2023. godine, priopćili su iz EFJ-a. 

-Dijelimo stav novinara, organizacija, akademika i drugih dionika u medijima da reagiraju na događanja rizike koje predstavljaju umjetna inteligencija. Dok se algoritmi i drugi automatizirani procesi razvijaju, mora se jačati novinarska etika, transparentnost i zaštita autorskih prava. Buduće smjernice trebale bi podržati i osnažiti novinare i medijske kuće u tom cilju te smo zadovoljni i sretni što možemo pridonijeti ovoj važnoj raspravi, rekla je direktorica EFJ-a Renate Schroeder.

Uloga i zadatak Odbora je razviti skup načela, prava i obveza za informacijske stručnjake u vezi s korištenjem sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji s ciljem očuvanja kvalitete informacija i povjerenja javnosti u novinarstvo.

Odborom predsjeda Marije Resse, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2021., i sastoji se od 21 člana iz 13 različitih zemalja (popis pogledajte ovdje), akademika i stručnjaka iz područja novinarstva, umjetne inteligencije i digitalnih tehnologija. EFJ predstavlja Hanna Möllers, stručnjakinja za umjetnu inteligenciju i zamjenica glavnog tajnika njemačkog novinarskog udruženja Deutsche-Journalisten-Verband (DJV).

Prvi sastanak, koji je održan 22. kolovoza 2023., bio je usmjeren na definiranje temeljnih načela povelje.

– Sastanak je bio je vrlo konstruktivan i inspirativan. Sudionici se slažu da nova tehnologija nudi novinarima i društvu veliku priliku ako se pametno koristi. Međutim, također je važno prepoznati i ograničiti opasnosti koje proizlaze iz neregulirane uporabe umjetne inteligencije. To je glavni izazov s kojim se odbor želi uhvatiti u koštac, kazala je Hanna Möllers.

Izvor: europeanjournalists.org. 

Foto:RSF

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend