27. apr 2023.

SINOS Ani Brnabić: U JMU RTV nisu uvećane plate kako je zakonom propisano

Sindikat novinara Srbije - podružnica RTV uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i naveo da joj se obraćaju kao reprezentativni sindikat osnovan kod Poslodavca Javna medijska ustanova „Radio - televizija Vojvodine“.

„Takva odluka je evidentno, doneta zbog visoke stope inflacije, kao i teškog položaja zaposlenih u javnim preduzećima, pa su zaposlenima u javnim preduzećima u Srbiji, uvećane plate za 12,5 odsto. Međutim, zaposlenima u Javnoj medijskoj ustanovi „Radio – televizija Vojvodine“ nisu uvećane plate“. Rukovodstvo Javne medijske ustanove Radio – televizija Vojvodine, nije zaposlenima, a ni reprezentativnim sindikatima, ponudilo jasno i precizno objašnjenje, zbog čega zaposlenima u JMU Radio – televizija Vojvodine nije uvećana plata za navedeni procenat“, naveli su.

Uzimajući u obzir, dodaju, „da JMU RTV nije tretiran kao deo Javnog sektora kojem su zarade od 1.1.2023. godine uvećane za 12,5 odsto, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija Radio Novi Sad je na sastanku sa predstavnicima rukovodstva JMU RTV tražio da Poslodavac, insistira na tome da i JMU RTV, kao korisnik javnih i budžetskih sredstava, treba da dobije navedeno uvećanje zarade od 12,5 odsto, ali od Poslodavca nismo dobili povratnu informaciju da li se povodom toga obraćao Vladi Republike Srbije“.

„Ovim putem želimo da napomenemo da je Javna medijska ustanova Radio – televizija Vojvodine korisnik kako budžetskih sredstava, tako i korisnik javnih sredstava, obzirom da se delom finansira iz pretplate koju plaćaju građani, a delom se finansira iz budžetskih sredstava. Smatramo da je neprihvatljivo stanovište države da Javna medijska ustanova Radio – televizija Vojvodine nije javno preduzeće, i da se povećanje plate zaposlenima u javnom sektoru, ne odnosi i na Javnu medijsku ustanovu osnovanu za teritoriju Vojvodine, a pogotovo što je godinama u nazad, u godinama fiskalne konsolidacije, JMU RTV u potpunosti bila obuhvaćena merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Republici Srbiji“, naveli su u saopštenju.

S iznad navedenim u vezi, kako navode, „a obzirom da država u prethodnom periodu nije odobrila povećanje pretplate za javni servis, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija „Radio Novi Sad“ predlaže da Vlada republike Srbije, u budućnosti razmotri predlog Sindikata za povećanje pretplate, kako bi se finansijska situacija u JMU RTV konsolidovala“.

„Takođe, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija Radio Novi Sad, ističe da u Javnoj medijskoj ustanovi Radio – televizija Vojvodine, postoje zaposleni, koji su obespravljeni dugi niz godina, od kojih neki zaposleni, preko 20 godina naizmenično rade, delom po osnovu ugovora o radu, a delom po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Takvoj kategoriji zaposlenih, je zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru tj ograničavanja zapošljavanja u javnom sektoru u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, onemogućeno da ostvare svoja prava“, dodaju.

Stoga, kako su naveli, „Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija Radio Novi Sad“, moli Vladu Republike Srbije da dozvoli zapošljavanje takve kategorije zaposlenih, nevezano za Zakon o budžetskom sistemu, čime bi rešila pitanje radnog odnosa za navedenu kategoriju zaposlenih“.

„Na navedene nepravilnosti kod Poslodavca je ukazala i Državna Revizorska Institucija, kao i Inspekcija, prilikom kontrole poslovanja Javne medijske ustanova Radio – televizija Vojvodine“, navodi se u saopštenju koje potpisuje v.d. predsednika Siniša Otašević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend