17. avg 2021.

NUNS odlučuje da li će gradonačelnicu Niša izbaciti iz članstva zbog uvredljivog odnosa prema novinarima

Bivša novinarka RTS-a Dragana Sotirovski, čim je došla na mesto gradonačelnice Niša, postala je poznata po ponižavajućem i bahatom odnosu prema dojučerašnjim koleginicama i kolegama, posebno prema onima iz medija koji kritikuju lokalnu vlast

Dragana Sotirovski (foto: sajt Grada Niša)

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić najavio je da će Sud časti NUNS-a odlučivati o eventualnom isključenju bivše novinarke Dragane Sotirovski iz te organizacije zbog toga što kao aktuelna gradonačelnica Niša kroz seriju izjava „nipodaštava novinarsku profesiju“ i „vređa novinare Južnih vesti i drugih nezavisnih medija“.

Bodrožić je kazao da bi Sud časti odluku o njenom eventualnom trajnom isključenju iz NUNS-a trebalo da donese do kraja septembra. Prema njegovim rečima, Sotirovski je sama zamrzla članstvo u NUNS-u nakon što ju je Vlada Srbije u decembru 2017. godine postavila za načelnicu Nišavskog upravnog okruga.

U zvaničnoj biografiji niške gradonačelnice, objavljenoj na sajtu Grada, navedeno je, između ostalog, da je ona tri puta bila nominovana za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, kao i da je „medijski trener po certifikatu NUNS-a“. Članica NUNS-a je, prema dostupnim podacima, desetak godina.

Gradonačelnica: Novinarska pitanja da budu „kako treba“

Mediji su zabeležili da je gradonačelnica Niša krajem marta ove godine obnarodovala da će njen kabinet uskratiti odgovore na pitanja portalima i štampanim medijima koji ih „prenose pogrešno, izvlače iz konteksta i – komentarišu“. „Objasnila je“ da takva odluka ne predstavlja diskriminaciju jer svi mediji „dobijaju servisne informacije, pozive za konferencije za novinare, izjave ‘uživo’ ili saopštenja“.

„A ko će dobiti intervju, gde ću gostovati i kome ću odgovarati na postavljena pitanja, moj je izbor“, poručila je.

Početkom juna Sotirovski je osudila medije koji su prilikom najave otvaranja niške kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, između ostalog podsetili da je predsednik tog udruženja Simo Spasić pravosnažno osuđen za silovanje. Ocenila je da je takvo izveštavanje „velika sramota“, da su njime „napadnuti Grad i ona“ i da iza tih medija „stoje Đilas i pojedine ambasade“. Pritom je dodala da nju „kao gradonačelnicu ne treba da interesuje ko šta radi privatno“. 

Ona je, inače, u Gradskoj kući primila delegaciju Udruženja sa Spasićem na čelu, a na svom Fejsbuk profilu objavila da je sastanak počeo „uz tradicionalnu kosovsku pogaču“. Najavila je tada da će Udruženje dobiti prostorije u centralnoj, Voždovoj ulici.

Takođe, gradonačelnica je prošlog meseca novinarki Južnih vesti kazala da „više neće da se javlja na telefon“, jer, kako je rekla, „gradonačelnica ima svoju PR službu“. Ta služba će odgovarati na „kako treba pitanja“, rekla je. 

Novinarki je – kao neko ko se „25 godina bavio novinarstvom“ – poručila da svaku temu treba dobro da istraži, kako bi znala šta da pita, pa da tek onda o tome piše. Dodala je da novinarka to „očigledno ne razume“, te da se ona „plaši“ šta će da izađe ukoliko bilo šta kaže.

ZVANIČNA BIOGRAFIJA GRADONAČELNICE PUNA PRIZNANJA ZA NOVINARSKI RAD

Gradonačelnica Niša, kojoj profesionalni odnos sa svim medijima ili odgovaranje na novinarska pitanja, pa i ona delikatna, nisu na listi prioriteta, izuzetno vrednuje sopstveni novinarski rad ili novinarska priznanja koja je dobila.

U svoju zvaničnu biografiju, objavljenu na sajtu Grada, osim podataka vezanih za NUNS-ove nominacije za nagradu i sertifikat, uvrstila je i činjenicu da je dobitnica Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju dodeljuju Večernje novost.

Navela je da je dobitnica Godišnje nagrade Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša za seriju televizijskih priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju, kao i godišnjeg priznanja Agencije za borbu protiv korupcije za seriju priloga o korupciji.

U biografiji gradonačelnice se ocenjuje da je svoj dvadesetpetogodišnji rad u novinarstvu „potvrdila kao autor brojnih informativnih minijatura i dokumentarnih emisija koje su trajno zabeležene i ostavljene na čuvanje Programskom arhivu RTS-a“.

Autorka je brojnih informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva (Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Severne Amerike, Indije, Rusije, sa Južnokineskog mora). Bila je novinar reporter u kriznim situacijama širom Srbije, Makedonije, Grčke i Bugarske, navodi se.

„Prva građanka Niša“ nije zaboravila da pomene ni da je „izveštavala o aktivnostima najvišeg državnog rukovodstva Srbije i državnika iz regiona, ne samo na prostoru južne i jugoistočne Srbije već i pri posetama zvaničnika Srbije zemljama u regionu, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini“.

Novinari: Političarka koja se poziva na novinarstvo samu sebe isključila iz NUNS-a

Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić kaže da ne bi da komentariše najavu postupka pred Sudom časti NUNS-a povodom izjava i postupanja gradonačelnice Niša, jer bi to „u ovoj fazi bilo nečasno“. 

„Pratićemo to sa velikim interesovanjem. Mi smo predočili javnosti, i novinarskoj javnosti, izjave i nastupe ove političarke, koja se stalno poziva na novinarstvo. Naš posao je time završen jer nije na nama da sudimo. Svakako verujem da je zbog propagandista, političara i drugih interesnih grupa koje bi da zloupotrebe našu profesiju, važno reagovati u svakoj situaciji“, kaže Bjeletić.

Vesna Torović, glavna i odgovorna urednica internet portala Medijska kutija, ocenjuje da je najmanje što predsednik NUNS-a Bodrožić može da uradi to da se založi da se Sotirovski trajno izbaci iz NUNS-a. Ona kaže da bi statuti NUNS-a, Udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih udruženja trebalo da predvide da neko ne može istovremeno da bude član udruženja i javni i stranački funkcioner, jer je to nespojivo. 

„Članovi Suda časti NUNS-a neće imati težak posao jer se novinarka Sotirovski sama zauvek ’isključila’ iz ovog novinarskog udruženja. Nedopustivo je da dugogodišnja novinarka najbezočnije vređa svoje dojučerašnje kolege, nazivajući ih plaćenicima koji se žale inostranim ambasadama. Uvredljivo je da gradonačelnica Niša određuje koji su mediji podobni, a koji nepodobni, i da prema tom principu vrši selekciju kome će davati izjave. U svojoj bahatosti je čak sebi dopustila da novinare podučava kako se postavljaju pitanja“, kaže ona.

Glavna i odgovorna urednica Medijske kutije dodaje da je posebno problematično to što su sve gradonačelničine uvrede upućene malobrojnim novinarima koji rade u profesionalnim medijima u Nišu, a kojima je, između ostalog, u opisu posla da postavljaju „nezgodna“ pitanja. Prema novinarima lojalnim SNS-u gradonačelnica je vrlo predusretljiva i spremna da im uvek da izjavu ili komentar. „Zaboravila je“, pritom, da je doskoro i ona bila na drugoj strani i da se bar deklarativno zalagala za poštovanje novinarske profesije, kaže Torović.

PROČITAJTE I: Gradonačelnica Niša nastavlja da diskriminiše kritičke medije, ali i dalje nema solidarnog protesta novinara i građana

Stručnjaci: Profesionalna udruženja treba da štite esnaf 

Dragan Đorđević, član Saveta za štampu i predsednik niškog Odbora za ljudska prava, kaže da je odlučivanje Suda časti o postupanju gradonačelnice prema medijima jedan od načina da se zaštiti esnaf.    

„Ne znam da li će reagovanje Suda časti uticati na to da se promeni ovakvo ponašanje gradonačelnice, koja je još uvek i ’zamrznuta’ članica NUNS-a, ali je važno i dobro da novinarska udruženja nastoje da štite javni interes, medije i novinare. Postupak pred Sudom časti je utoliko važniji jer ne postoji zajednički odgovor novinarske zajednice u Nišu na ovakvo ponašanje gradonačelnice“, kaže Đorđević.

Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, dodaje da ova organizacija „apsolutno podržava kada profesionalna udruženja reaguju na poteze vlasti i štite integritet profesija, a posebno kada štite medije, koji su jedan od stubova demokratije“. 

Veruje da još ne postoje uslovi da se iole ozbiljnije smanji rizik od nedopustivog ponašanja prema medijima kakvo je ono gradonačelnice Niša. Za tako nešto potrebni su medijski pismeni građani, javni servis „koji je javni servis“, prestanak izdašnog investiranja države u tabloide i ozbiljno promovisanje profesionalnih i etičkih standarda od strane novinarskih udruženja.

„Nažalost, ulazak u politiku, posebno u vlast, nosi sa sobom odricanje od etičkih i profesionalnih standarda, bez obzira na to o kojoj struci govorimo. Politički interes postaje važniji od bilo kakvog znanja i stručnosti, te se znanje stavlja u službu dnevnopolitičkih i populističkih interesa ili se potpuno povlači pred njim. Ulazak u vlast u Srbiji, dakle, u startu znači i odricanje od svake vrste integriteta. U autoritarnoj kulturi integritet može da pripada samo vođi“, zaključuje Jovanović.

GRADINAČELNICA ĆUTI

Gradonačelnica Niša nije odgovorila na pitanja u vezi sa najavom postupka pred Sudom časti.

Deo profesionalnih i kritičkih medija u Nišu više puta je upozorio da im Sotirovski, odnosno njen kabinet, mesecima ne odgovara na pitanja ili da bira na koja će pitanja odgovoriti, a na koja ne. 

Autorka je dopisnica lista Danas iz Niša

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend