25. sep 2019.

NUNS ponavlja javnu kritiku gradonačelniku Zaječara zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije ponovo upućuje javnu kritiku gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću zbog kontinuiranog vređanja i omalovažavanja pojedinih novinara čije kritičko izveštavanje očigledno smeta lokalnoj vlasti.

NUNS poziva gradonačelnika Zaječara da prestane da vređa novinare na svom fejsbuk profilu jer je kao javni funkcioner dužan da se prema novinarima i medijima ponaša odgovorno, kulturno i bez diskriminacije.

Svoje primedbe o medijskom izveštavanju Ničić može da iznese na zakonom propisani način u samim medijima, kao i da se obrati Savetu za štampu, regulatornom telu nadležnom za poštovanje novinarske etike.

Podsećamo da se gradonačelnik Ničić i ranije prema pojedinim novinarima odnosio na nedostojan način.

U januaru ove godine novinar portala Glas Zaječara Miljko Stojanović i glavni i odgovorni urednik portala Zaječar Online Vladan Stanković podneli su krivične prijave protiv Ničića i njegovog pomoćnika Milana Stankovića, inače predsednika gradskog odbora Srpske napredne stranke zbog uvreda, pretnji i ugrožavanja sigurnosti. Povod prijave je bilo objavljivanje fotografije dvojice novinara na Ničićevom FB profilu uz gomilu neistina, nakon čega su na društvenim mrežama usledile uvrede ali i preteći  komentari koje su novinari doživeli kao ugrožavanje njihove bezbednosti.

Još ranije, pre tačno dve godine, NUNS je javno osudio postupak gradonačelnika Zaječara koji je na svom fejsbuk nalogu objavio uvredljiv komentar o dvojici urednika lokalnih medija Za media i F kanala, objavljujući i njihove fotografije. I tada je NUNS ukazao da potez čelnog čoveka vlasti u Zaječaru za svaku osudu jer pokazuje njegov neprihvatljiv odnos prema slobodi informisanja koje i po normama srpskog zakonodavstva treba da služi isključivo javnom interesu i građanima.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 25.09.2019.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend