12. nov 2020.

NUNS: Strip-grupa „Momci“ podnela krivičnu prijavu protiv eks-ministra Vukosavljevića

Uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije i njegovog pravnog tima, strip-grupa "Momci" podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja Ministarstva kulture i informisanja od 15. oktobra 2020. godine kojim je ova institucija reagovala na uništavanje izložbe andergraund strip-crteža ove grupe u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu.

Podsećamo da je 13. oktobra u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u „Staru kapetanija“ pokidala i uništila radove strip-grupe „Momci“ i u galeriju ubacila suzavac.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju „podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima“, kojima su pritom „uskratili i ograničili slobodu izražavanja“.

Takođe se navodi da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, niti je osudilo napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je „opravdanje za izvršenje krivičnog dela“ i pozvalo da se „takva praksa nastavi“.

Strip-grupa je podnela i pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova Sektoru za unutrašnju kontrolu, MUP-a, budući da su članovi ove grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije „Stara kapetanija“.

NUNS očekuje da nadležno, Više javno tužilaštvo što pre postupi po ovoj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 12. novembar 2020.

5 komentara za: “NUNS: Strip-grupa „Momci“ podnela krivičnu prijavu protiv eks-ministra Vukosavljevića

 1. Boba

  Stari narcis, nadam se da će dolijati.

  12. нов 2020. at 18:40
 2. rile

  svaka sujeta i bezobrazluk imaju cenu

  12. нов 2020. at 19:15
 3. glumica

  Prešao je sve crvene linije i drago mi je što više nije ministar. Nije ni trebao da bude. Čista sujeta, bolesni ponos, bez osnova u obrazovanju, ličnoj kulturi i dobrom karakteru. Sve u svemu, pogrešan izbor od početka. Mnoge je prevario, povredio, ostavio na cedilu. Ničim nije zaslužio poverenje. Treba ga što pre zaboraviti.

  12. нов 2020. at 22:42
 4. Katarina

  U mojim očima, osoba koja je manipulisala, zaobilazila istinu, sa sto lica i nijednim autentičnim. Nadam se da više neće doći ni na jednu odgovornu funkciju.

  15. нов 2020. at 18:14
 5. Holivud

  Pisao koješta, mislio da su svi ljudi budale pa će to da trpe doveka. Ali neće,množe se krivične prjave protiv ovog narcisa, on će biti među prvim prmerima kako završavaju vlastoljubivi karijeristi.

  16. нов 2020. at 12:31

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend