21. jan 2018.

NUNS: Ugrožena bezbednost Dragana Janjića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije BETA.

Dragan Janjić (foto: Medija centar)

NUNS smatra da je direktno ugrožena bezbednost Janjića  jer se na pojedinim Fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja.

Indikatitvno je, takodje, da je hajka pokrenuta sponzorisanim postom  što govori da se radi o organizovanoj  kampanje protiv Dragana Janjića.

NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti  Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, izmedju ostalih i Janjića.

Direktan povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano.

[povezaneprice]

Opozicija traži hitnu istragu

Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas zatražili su hitnu istragu zbog pretnji Draganu Janjiću i poslaniku i uredniku „Nove srpske političke misli“ Đorđu Vukadinoviću.

„Pretnje, ponižavanja i uvrede koje najviši državni funkcioneri svakodnevno upućuju političkim protivnicima i nepodobnim novinarima postale su opasan manir koji su oberučke prihvatili i počeli da svakodnevno primenjuju njihovi agresivni sledbenici, sledeći primer koji im pružaju njihovi politički uzori“, kaže se u njihovom saopštenju.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da su Janjiću pretnje upućene sa istih stranica na društvenim mrežama sa kojih su stizale i ovoj incijativi. Iz NDBG smatraju da su te stranice nastale sa ciljem da „šire govor mržnje prema onima koji kritički govore o aktuelnoj vlasti“.

Kako navodi Inicijativa, upućene pretnje pokazuju da se ne radi o izolovanim incidentima, već o široj kampanji iza koje stoje ekstremisti lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom. „U komentarima i pretnjama koje se šire direktno učestvuju i narodni poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević“.

(Antrfile dodat 22. januara u 09:30)

1 komentar za: “NUNS: Ugrožena bezbednost Dragana Janjića

  1. Vladimir Stefanovic, novinar u penziji

    S obzirom kako je Oliver Ivanovic, kao, svojevremeno Djindjic, bio „sticen“,mislim da je moj visegodisnji drug, istomisljenik, postovani kolega Dragan Janjic ozbiljno na meti placenih siledzija koji mu prete!

    24. јан 2018. at 22:48

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend