27. sep 2017.

O optužbama Informera i Pinka za „zaveru protiv vlasti“ odlučuje Ustavni sud

Grupa novinara, aktivista i umetnika podnela je žalbu Ustavnom sudu u Beogradu nakon što je Više, a potom i Apelaciono javno tužilaštvo, odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Pinka, Informera, Pravde i Zavetnika u čijim su tekstovima i emisijama bili optuživani za zaveru protiv vlasti.

Potpisnici žalbe pred Ustavnim sudom; Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Žalbu su podneli bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza, programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši i glumci Sergej i Branislav Trifunović, koji su sredinom prošle godine, kako navode, u tekstovima Informera, Zavetnika, Pravde i emisijama na Pinku optuženi za nasilno rušenje ustavnog poretka, pokušaj stvaranja haosa u zemlji, a dovođeni su i u vezu sa „stranim agenturama“ i „ubijanjem Vučića“.

Ustavni sud je, prema rečima njihovog advokata Miloša Stojkovića, poslednja instanca koja je ostala na raspolaganju, nakon što su i Više i Apelaciono javno tužilaštvo odbacili krivičnu prijavu protiv urednika ovih medija i portala.

„U žalbi smo se pozvali na povredu prava na pravično suđenje, povredu prava na jednaku pravnu zaštitu i pravno sredstvo i povredu prava na slobodu izražavanja. Ovi postupci dugo traju jer je Ustavni sud preopterećen, tako da bez nekih godinu ili dve dana nećemo znati kakav je ishod. Nadamo se da će Ustavni sud naći da su povređena Ustavom zagarantovana prava podnosilaca žalbe, a ako to ne bude slučaj, ostaje nam na raspolaganju predstavka Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, navodi on.

Programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije i jedan od podnosilaca žalbe Ilir Gaši navodi da su Informer i Pink svojim izveštavanjem njega i njegove kolege izložili javnom progonu.

„Ne bismo bili ovde da ne verujemo u institucije i u to da one moraju da štite javnu reč i one koji je izgovaraju“, ističe Gaši.

Podsetimo, krivična prijava je podneta protiv vlasnika i glavnog i odgovornog urednika TV Pink Željka Mitrovića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog i odgovornog urednika Pravde Igora Marinkovića.

Raskrinkavanje: Rokfeler, CIA i Šiptari organizuju proteste zbog ‘Savamale‘!“, „Kreće ubijanje Vučića! ‘Informer’ ima dokaze, EU i SAD organizuju ekstremiste da prave haos u Srbiji!“, „Zavera protiv vlasti u Srbiji! Zaštitnici haosa: Janković i Šabić sa Skotom i Devenportom ruše Vučića!“, samo su neki od naslova tekstova u kojima je, smatraju oštećeni, prekršen Krivični zakon.

„Štampanjem naših fotografija i imena ispod naslova ‘Kreće ubijanje Vučića’ i ‘Zavera protiv Vlasti u Srbiji’, Informer je faktički štampao naše poternice. Takođe, teza o zaveri je naširoko razglabana, a poternice umnožavane u razgranatoj mreži režimskih medija – uključujući i TV Pink, sajt opskurne nacionalističke organizacije Zavetnici, dnevni list Pravdu i druge“, naveli su ranije potpisnici krivične prijave.

Više javno tužilaštvo je, međutim, nju odbacilo sa obrazloženjem da nema osnovane sumnje da su „prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“.

Podnosioci prijave su tada naveli da ova odluka pokazuje da oni koji drugačije misle i javno istupaju u Srbiji ne mogu da računaju na pravdu, pravednost i ravnopravnost te da svako nekažnjeno može da ih optuži za šta hoće.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend