04. avg 2016.

Krivična prijava protiv urednika Pinka, Informera, Pravde i Zavetnika

Grupa novinara, javnih radnika i umetnika podnela krivičnu prijavu zbog toga što su bez ikakvih dokaza proglašeni za zaverenike, nasilnike, strane plaćenike, atentatore

podnosenje_tuzbe_protiv_Informera_2

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti danas je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Televizije Pink Željka Mitrovića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog i odgovornog urednika medija Pravda Igora Marinkovića.

Oni u prijavi navode da su tekstovima i emisijama objavljenim u dnevnom listu Informer, na TV Pink i na portalima Pravda i Zavetnici, bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja „haosa“ u zemlji, „sprovođenjem nasilja“, „subverzivnim delatnostima“, pa čak i u vezu sa „rušenjem“ i „ubijanjem“ predsednika Vlade.

„Mi želimo da kroz ovu krivičnu prijavu čujemo stav države prema mogućnosti da svako bez ikakvog dokaza bude optužen da je zaverenik, izdajnik i strani plaćenik“ (Vukašin Obradović, NUNS)

„Objavljivanjem fotografija nasumično odabranih lica i pozivanjem da se zakonskim putem predstavnici civilnog društva označe kao ‘strani agenti’ koji će se ‘krivično goniti’“, sprečavaju se i aktivisti i građani da izraze svoje neslaganje sa bilo kojom pojavom u društvu, uključujući tu i kritiku „Beograda na vodi“ i proteste zbog smena u javnom medijskom servisu Autonomne pokrajine Vojvodine, navodi se u krivičnoj prijavi.

Neki od naslova tekstova za koje se u krivičnoj prijavi tvrdi da predstavljaju kršenje Krivičnog zakonika su: „Ne da(vi)mo Srbiju!“, „Raskrinkavanje: Rokfeler, CIA i Šiptari organizuju proteste zbog ‘Savamale‘!“, „Kreće ubijanje Vučića! ‘Informer’ ima dokaze, EU i SAD organizuju ekstremiste da prave haos u Srbiji!“, „Otkrivamo: Novi detalji velike Zapadne zavere protiv vlasti u Srbiji, Janković i Šabić sa Skotom i Devenportom ruše Vučića“ i „Zavera protiv vlasti u Srbiji! Zaštitnici haosa: Janković i Šabić sa Skotom i Devenportom ruše Vučića!“.

[povezaneprice]

Krivičnu prijavu su podneli izvršni direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović.

„Podnosioci krivične prijave stavljeni su u kontekst zaverenika koji rade protiv interesa sistema, čime se na posredan način vrši njihov progon i diskriminisanje, i to samo zato što imaju drugačiji sistem vrednosti i drugačije mišljenje o određenim ličnostima i društvenim pojavama“, izjavio je Miloš Stojković, pravni zastupnik podnosilaca prijave.

„Podnosioci krivične prijave stavljeni su u kontekst zaverenika koji rade protiv interesa sistema, čime se na posredan način vrši njihov progon i diskriminisanje, i to samo zato što imaju drugačiji sistem vrednosti i drugačije mišljenje o određenim ličnostima i društvenim pojavama“ (Miloš Stojković, pravni zastupnik)

U ime podnosilaca prijave ispred Palate pravde obratio se i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović:

„Mi želimo da kroz ovu krivičnu prijavu čujemo stav države prema mogućnosti da svako od nas i svako od vas bez ikakvog dokaza bude optužen da je zaverenik, izdajnik i strani plaćenik. Jako nam je važno da vidimo kako će se država odnositi prema našoj krivičnoj prijavi, jer ćemo na osnovu toga moći da zaključimo da li živimo u pravnoj državi u kojoj postoje institucije ili živimo u društvu u kome je sve dozvoljeno, u kome je dozvoljeno svakome staviti krst na glavu, u kome je moguće iznositi neargumentovane optužbe sa najtežim mogućim posledicama, a da to jednostavno nema nikakvih sankcija.“

Ilir Gaši, izvršni direktor Slavko Ćuruvija fondacije, istakao je da ovo nije prva situacija takve vrste i da se plaši da nije ni poslednja.

„Mislimo da je važno da država zauzme aktivniji stav i da pokaže da takve stvari ne mogu da prođu. Ta krivična dela dovode u opasnost neke ljude i sputavaju slobodu mišljenja i slobodu govora u Srbiji. Ti mehanizmi su veoma opasni i na štetu su ne samo pojedinaca koji su ovim ugroženi već i društva u celini“, rekao je Gaši.

Vukašina Obradovića je reporter Pinka upitao zašto nije branio novinare Pinka i Studija B kada su bili napadnuti od strane političara.

„NUNS je uvek reagovao kada je postojao osnov za to“, rekao je Obradović i dodao da u NUNS-u ne dele novinare prema tome za koga rade, već reaguju u svakom pojedinačnom slučaju kada procene da su prava novinara prekršena.

Veliko interesovanje medija ispred Palate pravde

Veliko interesovanje medija ispred Palate pravde

„NEĆEMO DA ĆUTIMO“

U saopštenju za javnost grupe novinara, aktivista i javnih ličnosti povodom podnošenja krivične prijave protiv urednika Pinka, Informera i drugih, naslovljenom „Nećemo da ćutimo“, kaže se da oni ne podnose ovu prijavu zbog Mitrovića, Vučićevića i njihovih istomišljenika, niti da bi sud utvrdio da su oni u pravu – pošto nisu uradili ništa od onoga za šta su u tekstovima optuženi – i objašnjava zašto su to učinili.

„Podnosimo je (krivičnu prijavu) kako bismo utvrdili da li će država stati u našu odbranu, ali i u odbranu svih onih koje su Informer, TV Pink i slična izdanja, bez ikakvih dokaza, stavili na stub srama, označili kao plaćenike, izdajnike i zaverenike“, kaže se u saopštenju i ističe da to rade zato što žele da se uvere, ali i da drugima pokažu „kako su institucije Republike Srbije sposobne da zaštite osnovna ljudska prava svih svojih građana i građanki – pa i naše pravo da mislimo, govorimo i pišemo“.

„Ovde smo, takođe, u ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi. Danas smo ovde, zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada.

Tu smo, možda i najviše, zbog onih koji se plaše da progovore, uvereni da će – ukoliko se usude na taj korak – biti javno diskreditovani i omalovaženi.

Naše ćutanje bilo bi priznavanje navodne krivice. Na državi je sada da kaže svoju reč“, pišu u saopštenju podnosioci krivične prijave Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Borka Pavićević, Antonela Riha, Tamara Skrozza, Sergej Trifunović i Branislav Trifunović.

 Foto: Cenzolovka 

5 komentara za: “Krivična prijava protiv urednika Pinka, Informera, Pravde i Zavetnika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend