04. avg 2016.

Poverenik: Novčane kazne za „Srbijagas’’ i „Telekom Srbija’’

Poverenik_Srbijagas_Telekom_kaznePoverenik za informacije od javnog značaja izrekao je po dve novčane kazne od po 20 hiljada dinara preduzećima „Srbijagas’’ i „Telekom Srbija’’, jer nisu postupili po nalogu Poverenika i dostavili BIRN-u tražene informacije

„Srbijagas’’ i „Telekom Srbija’’ nisu dostavili informacije o svojim troškovima za donacije i sponzorstva u periodu od 2011. do polovine 2014. godine, koje su im tražene u dva navrata po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Zbog toga je Poverenik izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od 80 hiljada dinara. Po dve kazne izrečene su i „Srbijagasu’’ i „Telekomu Srbija’’, jer su im zahtevi za podacima o donacijama i sponzorstvima upućeni 2013. i 2014. godine, a niti na jedan nije odgovoreno do danas.

BIRN je zahtevao informacije o korisnicima, vrednostima i namenama svake pojedinačne donacije i sponzorstva, kao i datumi zaključivanja ugovora ili odluka i period njihovog trajanja.

JP „Srbijagas’’, inače dugogodišnji gubitaš, potpuno je ignorisao zahteve BIRN-a, kao i rešenja Poverenika kojima se nalaže dostavljanje informacija.

Upravni inspektor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora u JP „Srbijagas’’ u februaru 2015. godine takođe je utvrdio da tražena dokumentacija nije dostavljena BIRN-u.

„Telekom Srbija’’, preduzeće u državnom vlasništvu, već po pravilu odbija dostavljanje informacija sa obrazloženjem da se na to preduzeće ovaj Zakon ne odnosi i da je kao telekomunikacioni operator izložen tržišnoj konkurenciji, te bi javno objavljivanje ovih informacija narušilo načelo ravnopravnosti u poslovanju.

Nalozima za dostavljanje informacija i konačno novčanim kaznama Poverenik je poništio rešenja „Telekoma Srbija’’ kojim su odbijani zahtevi BIRN-a za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Pored toga što su ova preduzeća dužna da u roku od dva dana plate novčane kazne, oni u istom roku treba i da dostave BIRN-u sve tražene informacije. U suprotnom, Poverenik, će ih kazniti novim novčanim kaznama u iznosu od 180 hiljada dinara.

Ove  informacije su tražene u svrhu BIRN-ovog istraživanja o tome koliko novca troše državna preduzeća na brojne donacije i sponzorstva, koje je objavljeno u oktobru 2014. godine.

2 komentara za: “Poverenik: Novčane kazne za „Srbijagas’’ i „Telekom Srbija’’

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend