03. nov 2017.

OEBS o predsedničkim izborima: Pristrasni mediji, zloupotreba javnih resursa i pritisci na birače

Stručnjaci Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a predstavili su u Beogradu završni izveštaj misije za procenu predsedničkih izbora održanih u Srbiji početkom ove godine i izneli preporuke za prevazilaženje nedostataka u izbornom toku.

Na početku izveštaja navodi se da je kampanjom dominirao kandidat vladajuće koalicije, istovremeno i premijer, kojem je išlo u prilog nejasno razgraničenje između aktivnosti koje je sprovodio kao deo izborne kampanje i onih aktivnosti koje je sprovodio kao premijer.

Značajan deo izveštaja posvećen je medijskom okruženju u kom su izbori za predsednika sprovedeni.

Kako se navodi, izveštavanje medija je bilo neizbalansirano a biračima je bio ograničen pristup nepristrasnim novinarskim informacijama.

„Većina medija je o kampanji izveštavala pristrasno, pri čemu su sadržajem dominirale teme o aktivnostima vladajuće strukture, naročito premijera. Svi privatni televizijski kanali s nacionalnom pokrivenošću su u svojim informativnim emisijama favorizovali gospodina Vučića, naročito Pink“, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Misija za procenu predsedničkih izbora konstatovala je i da REM nije koristio svoja zakonska ovlašćenja za nadziranje političkog sadržaja koji se prikazuje u elektronskim medijima i nije delovalo u cilju sprečavanja neizbalansiranog izveštavanja koje su zabeležile organizacije civilnog društva.

U Izveštaju se navodi i da su razni akteri iskazali zabrinutost da su birački spiskovi i dalje netačni.

Takođe, misija OEBS-a konstatovala je da su postojali pouzdani navodi o vršenju pritiska na birače i zaposlene u strukturama usko povezanima s državom kao i zloupotreba javnih resursa za sprovođenje kampanje.

„Naročito rasprostranjeni, i potvrđeni od strane nekih sagovornika bili su navodi o vršenju pritiska na zaposlene u državnim institucijama i institucijama povezanima s državom, da pruže podršku gospodinu Vučiću i obezbede dodatnu podršku na način da to prenesu svima ostalima, i podređenima i članovima porodice i prijatelja“ stoji u izveštaju.

Zbog toga se navodi da bi državna tela trebalo da preduzmu odlučne mere u cilju sprečavanja vršenja pritiska na birače.

„Slučajevi iznude moraju se temeljito istražiti a pojedinci odgovorni za to sankcionisati“.

Kao jedna od preporuka, da bi se učesnicima izbora obezbedile jednake mogućnosti u takmičenju, navodi se da je potrebno strogo podeliti aktivnosti koje su državničke i one koje su stranačke i pridržavati se te podele.

Druge preporuke se odnose na povećanje kapaciteta osoblja izborne administracije i razmatranje postojećih mehanizama kako bi se obezbedio efikasni pravni okviri u slučaju kršenja izbornih prava.

„Cenimo spremnost vlasti da razgovaraju o preporukama ODIHR-a (OEBS) i radujemo se formalnim inicijativama koje će poboljšati okvir i vodjenje izbora u Srbiji“, rekao je šef odseka za izbore OEBS-a Aleksander Šlik.

Izveštaj je predstavljen službenicima Ministarstva inostranih poslova Srbije, Republičkoj izbornoj komisiji, Upravnom sudu, Regulatornom organu elektronskih medija, Agenciji za borbu protiv korupcije, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend