03. nov 2017.

OEBS o predsedničkim izborima: Pristrasni mediji, zloupotreba javnih resursa i pritisci na birače

Stručnjaci Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a predstavili su u Beogradu završni izveštaj misije za procenu predsedničkih izbora održanih u Srbiji početkom ove godine i izneli preporuke za prevazilaženje nedostataka u izbornom toku.

Na početku izveštaja navodi se da je kampanjom dominirao kandidat vladajuće koalicije, istovremeno i premijer, kojem je išlo u prilog nejasno razgraničenje između aktivnosti koje je sprovodio kao deo izborne kampanje i onih aktivnosti koje je sprovodio kao premijer.

Značajan deo izveštaja posvećen je medijskom okruženju u kom su izbori za predsednika sprovedeni.

Kako se navodi, izveštavanje medija je bilo neizbalansirano a biračima je bio ograničen pristup nepristrasnim novinarskim informacijama.

„Većina medija je o kampanji izveštavala pristrasno, pri čemu su sadržajem dominirale teme o aktivnostima vladajuće strukture, naročito premijera. Svi privatni televizijski kanali s nacionalnom pokrivenošću su u svojim informativnim emisijama favorizovali gospodina Vučića, naročito Pink“, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Misija za procenu predsedničkih izbora konstatovala je i da REM nije koristio svoja zakonska ovlašćenja za nadziranje političkog sadržaja koji se prikazuje u elektronskim medijima i nije delovalo u cilju sprečavanja neizbalansiranog izveštavanja koje su zabeležile organizacije civilnog društva.

U Izveštaju se navodi i da su razni akteri iskazali zabrinutost da su birački spiskovi i dalje netačni.

Takođe, misija OEBS-a konstatovala je da su postojali pouzdani navodi o vršenju pritiska na birače i zaposlene u strukturama usko povezanima s državom kao i zloupotreba javnih resursa za sprovođenje kampanje.

„Naročito rasprostranjeni, i potvrđeni od strane nekih sagovornika bili su navodi o vršenju pritiska na zaposlene u državnim institucijama i institucijama povezanima s državom, da pruže podršku gospodinu Vučiću i obezbede dodatnu podršku na način da to prenesu svima ostalima, i podređenima i članovima porodice i prijatelja“ stoji u izveštaju.

Zbog toga se navodi da bi državna tela trebalo da preduzmu odlučne mere u cilju sprečavanja vršenja pritiska na birače.

„Slučajevi iznude moraju se temeljito istražiti a pojedinci odgovorni za to sankcionisati“.

Kao jedna od preporuka, da bi se učesnicima izbora obezbedile jednake mogućnosti u takmičenju, navodi se da je potrebno strogo podeliti aktivnosti koje su državničke i one koje su stranačke i pridržavati se te podele.

Druge preporuke se odnose na povećanje kapaciteta osoblja izborne administracije i razmatranje postojećih mehanizama kako bi se obezbedio efikasni pravni okviri u slučaju kršenja izbornih prava.

„Cenimo spremnost vlasti da razgovaraju o preporukama ODIHR-a (OEBS) i radujemo se formalnim inicijativama koje će poboljšati okvir i vodjenje izbora u Srbiji“, rekao je šef odseka za izbore OEBS-a Aleksander Šlik.

Izveštaj je predstavljen službenicima Ministarstva inostranih poslova Srbije, Republičkoj izbornoj komisiji, Upravnom sudu, Regulatornom organu elektronskih medija, Agenciji za borbu protiv korupcije, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend