10. nov 2017.

Vučićevo pravo je da ne učestvuje u TV debatama

U izveštaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS o predsedničkim izborima 2. aprila 2017. ne osporava se regularnost izbornog procesa, ali se iznosi niz preporuka za prevazilaženje nedostataka.

Uočava se da je kampanjom dominirao kandidat vladajuće koalicije, istovremeno i premijer, kojem je išlo u prilog nejasno razgraničenje između aktivnosti koje je sprovodio kao deo izborne kampanje i onih koje je obavljao kao premijer. Značajan deo izveštaja posvećen je medijskom okruženju u kome su održani izbori, a jedan deo integralno prenosimo:

„Gospodin Vučić je odlučio, što je bilo njegovo pravo, da ne učestvuje u televizijskim sučeljavanjima kandidata. Međutim, to je ostalim kandidatima uskratilo mogućnost da u jednakim uslovima, otvoreno i direktno, raspravljaju sa gospodinom Vučićem. To je, uz jedno opšte oklevanje medija da na kritički način izveštavaju o aktivnostima državnih tela i dovode te aktivnosti u pitanje, znatno smanjilo količinu nepristrasnih informacija koje su bile dostupne biračima. Rezultati praćenja rada medija koje je sprovodilo nekoliko organizacija civilnog društva pokazali su da su aktivnosti gospodina Vučića u njegovoj zvaničnoj ulozi premijera dominirale u izveštajima svih kanala s nacionalnom pokrivenošću kao i u vodećoj dnevnoj štampi, uz primetan izuzetak kablovske televizije N1 i dnevnog lista Danas. Svi privatni televizijski kanali s nacionalnom pokrivenošću su u svojim informativnim emisijama favorizovali gospodina Vučića, naročito Pink, koji je gospodina Vučića otvoreno promovisao. Neki kanali su prikazivali tokšouvove i prenosili uživo izbornu kampanju gospodina Vučića sa političkih skupova.

O ostalim kandidatima se u emisijama vesti daleko manje izveštavalo. Kada su izveštavali o aktivnostima gospodina Vučića, uključujući o otvaranjima ili posetama raznim javnim događajima ili prostorima, mediji su formalno delili zvanične aktivnosti od onih koje su se sprovodile u okviru njegove izborne kampanje. Uprkos tome, zbog učestalosti i obima tog izveštavanja, u kombinaciji sa sličnim izveštavanjem o aktivnostima članova vlade, gledaoci nisu mogli jasno da razgraniče o kojim se aktivnostima izveštava kao delu obavljanja zvaničnih dužnosti a o kojima kao delu promocije kandidature gospodina Vučića.

Mediji, naročito javni servis, trebalo bi da razmotre usvajanje mera kojima će sami da regulišu svoj rad da bi obezbedili pravednu i nezavisnu uređivačku politiku u praćenju izborne kampanje, uključujući naglašavanje jasnog razgraničenja između zvaničnih aktivnosti kandidata i njihovog pojavljivanja kao dela kampanje kako bi se sprečilo da zbog izveštavanja o državnim zvaničnicima ostali kandidati budu nepravedno zakinuti“, navodi se u izveštaju OEBS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend