11. sep 2017.

Politika odbila da objavi naručeni intervju sa arhitektom Bojanom Kovačevićem

„Novinarka me je obavestila da je razlog za neobjavljivanje intervjua to što urednica smatra da nema dovoljno činjenica, već su to samo stavovi. Pa valjda se zbog stavova i opredeljuje izbor sagovornika“, kaže Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture, o intervjuu koji je Politika najpre naručila, a onda odbila da objavi

Foto: S. Opsenica

„Septembar u znaku grožđa“ je naslovni članak kojim je Politika na internetu u subotu najavila novi broj svog nedeljnog podliska Magazin, koji izlazi narednog dana. Tako je život u Srbiji na stranicama najstarijeg dnevnog lista proteklog vikenda mogao da prođe u znaku jesenje idile, da Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture Srbije, nije istog dana na društvenim mrežama pomutio dobro raspoloženje koje sugeriše Politika. Naime, on je na svom Fejsbuk profilu, uz najavu: „Prilično je jasno šta, kako i zašto…“ okačio tekst intervjua koji je Magazin od njega naručio za septembar, a onda odbio da ga objavi.

Umesto intervjua sa arhitektom Kovačevićem, koji je uradila novinarka Dragana Nikoletić, dugogodišnja saradnica nedeljnog dodatka, u rubrici „10 pitanja“, odgovore školskog pedagoga pod naslovom „Strah od škole se leči otvorenim razgovorom“ potpisuje Olja Popović, odnedavno glavna urednica Magazina.

„Nema dovoljno činjenica, samo stavovi“

U razgovoru za Cenzolovku, Bojan Kovačević kaže da mu je Dragana Nikoletić 22. avgusta dostavila pitanja za intervju, koji je po dogovoru  trebalo da bude objavljen u Magazinu od 10. septembra. On je pisane odgovore poslao već narednog dana. Poslednjeg dana avgusta, međutim, od novinarke je dobio mejl u kojem ga obaveštava da razgovor neće biti štampan.

Akademija arhitekture Srbije je sa stanovišta struke od prvog dana osporavala i kritikovala izgradnju „Beograda na vodi“. Ako je urednica Magazina sugerisala i prihvatila pitanja za razgovor sa prvim čovekom ovog stručnog udruženja, morala je da zna njegov kritički pogled na aktuelni urbanizam

„Uz izvinjenje za izgubljeno vreme, novinarka me je obavestila da je razlog za neobjavljivanje intervjua to što urednica smatra, kako piše u mejlu, da ‘nema dovoljno činjenica, već su to samo vaši stavovi’. Dakle, nema činjenica, ima stavova, pa valjda se zbog stavova i opredeljuje izbor sagovornika“, smatra Kovačević.

Na pitanje zašto odmah nije javno reagovao, on podseća da je bio u Beču zbog zatvaranja izložbe o srpskom arhitekti Alekseju Brkiću. Kad se vratio, odlučio je da na Fejsbuku objavi intervju u vreme kada je trebalo da se pojavi u pomenutom podlisku.

Arhitekta Bojan Kovačević kaže da „ne pamti da je ikada bio u sličnoj situaciji“ i navodi da je 2014. urednica Vesna Roganović bez ikakve intervencije na tekstu objavila razgovor s njim u Politikinom Kulturnom dodatku, u kojem je oštro kritikovao otvaranje gradilišta u Savamali. Sa novinarkom Draganom Nikoletić je, napominje, pre izvesnog vremena razgovarao u tekstu za nedeljnik NIN, i tada, takođe, „nije bilo nikakvih problema“.

Kovačević ističe da su po njegovom mišljenju dva razloga za stopiranje intervjua: „Ili nova urednica, koja je do juče pisala o apotekama, ne razume o čemu se govori u tekstu, ili joj je neko sugerisao da sagovornik iz Akademije arhitekture nije poželjan.“

Oba razloga, naglašava, za njega su neprihvatljiva i, smatrajući da ljude interesuje ono o čemu je pisao, odlučio je da to obelodani.

„I sam sam bio iznenađen koliko lajkova i šerova je doživeo post sa tim intervjuom, što potvrđuje da sam bio u pravu što sam to uradio“, kaže sagovornik Cenzolovke.

[povezaneprice]

Novinarka Dragana Nikoletić kaže da povodom ovog slučaja „nema komentar“. Pošto se urednica Olja Popović ne javlja na službeni broj niti na mobilni telefon, a nije odgovorila ni na SMS, izostalo je njeno obrazloženje pomenute uredničke odluke.

Olja Popović je novinarka Politike sa dugim stažom u pisanju tema iz zdravstva. U avgustu je prvi put sela na uredničko mesto u Magazinu, koji se bavi svim sadržajima od interesa za svakodnevni život građana.

Kritika Beograda na vodi

Akademija arhitekture Srbije je sa stanovišta struke od prvog dana osporavala i kritikovala izgradnju „Beograda na vodi“. Ako je urednica Magazina sugerisala i prihvatila pitanja za razgovor sa prvim čovekom ovog stručnog udruženja, morala je da zna njegov, javno već dobro poznat, kritički pogled na aktuelni urbanizam, pre svega u Beogradu.

Sugerišući svojom najavom u objavi intervjua na Fejsbuku, da se pravi razlozi za zaustavljanje teksta u Politikinom dodatku kriju u sadržaju odgovora, Kovačević samo pretpostavlja šta bi moglo da bude sporno.

Arhitekta Kovačević kaže da „ne pamti da je ikada bio u sličnoj situaciji“ i navodi da je 2014. urednica Vesna Roganović bez ikakve intervencije na tekstu objavila razgovor s njim u Politikinom Kulturnom dodatku, u kojem je oštro kritikovao otvaranje gradilišta u Savamali

On je, pored ostalog, rekao daBeograd sada potpuno neartikulisano, po parcijalnim logikama, krčmi prostorne resurse, preskačući i istoriju i zdravu pamet“, navodeći kao neverovatno Makiško polje i „njemu pripadajući metro na livadi, dok su, istovremeno, iz linija metroa nestale stanice Slavija i Trg Republike“.

Na pitanje šta se dešava sa arhitektonskim promašajima, on je odgovorio da je „kada se dogodi greška u urbanizmu, stvar  beznadežna“, podsećajući da „grad nije uspeo da reši stari slučaj sa onim kućercima sa kosim krovovima na ravnom krovu zgrade u Jug Bogdanovoj, pored mosta, a kamoli da će imati mehanizam da aktuelne sagrađene brljotine poništi“.

Komentarišući činjenicu o angažovanju stranih arhitekata, Kovačević naglašava: „Zamislite samo izjavu onog grčkog Amerikanca koji je uradio nacrt glavne kule u ‘Beogradu na vodi’, od skoro 200 metara visine, da nikada nije bio u Beogradu, ali će doći i prilagoditi svoj projekat gradu! I to naši mediji prenose. I nikom ništa.“

Odgovarajući na pitanje po čemu će nas pamtiti naredni naraštaji, arhitekta je napisao: „Po jeftinoj, skoro narkomanskoj, rasprodaji porodičnih ikona i nakita ako shvatimo da je Grad jedna vrsta porodice u kojoj odrastamo i da nemamo drugu. A dižemo grdobe na nekoliko gradskih adresa…“

Da li zbog neznanja, loše procene ili namere, tek novopečena glavna urednica Magazina opet je skrenula pažnju na Politiku, koju u poslednje vreme suviše često prati loš glas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend