12. sep 2017.

OEBS i UN pozvali turske vlasti da oslobode novinare Džumhurijeta

Predstavnici OEBS i UN za slobodu medija i izražavanja pozvali su danas turske vlasti da odmah oslobode šest novinara dnevnog lista Đumhurijet kojima se sudi zbog navodnog članstva u ilegalnoj organizaciji i zloupotrebu poverenja javnosti, ocenjeno je u zajedniočkom saopštenju.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dasir i Specijalni izvestilac UN za pravo na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvid Kej ocenili su da je represija protiv slobode medija i izražavanja direktna pretnja bezbednosti novinara i novinarstva u Turskoj.

Novinari i urednici dnevnika Đumhurijet moraju odmah da budu pušteni na slobodu zajedno sa svim ostalim uhapšenim novinarima jer sloboda izražavanja nije pravo koje može da se koristi samo onda kada vlastodršci to smatraju pogodnim, kaže se u zajedničkom saopštenju povodom odluke turskog suda da ne pusti na slobodu šestoro novinara uhapšenih posle pokušaja puča.

Novinari i urednici u dnevniku Đumhurijet su već skoro godinu dana u zatvoru jer su izveštavali o stvarima bitnim za javni interes koje su vlasti proglasile zabranjenim. Odluka da oni ostanu u zatvoru ignoriše sve međunarodne obaveze koje se Turska obavezala da sprovodi, kaže se u saopštenju.

Sud u Istanbulu je u ponedeljak uveče odlučio da novinari i urednici Đumhurijeta ostanu u pritvoru, podseća OEBS i dodaje da su optužnice protiv njih podignute pet meseci posle hapšenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend