04. avg 2017.

IPI: Zadržavanje četvorice novinara „Džumhurijeta“ u pritvoru politički motivisano

Međunarodni medijski institut (IPI) i grupe koje se bore za slobodu izražavanja pozdravile su odluku suda u Istanbulu, koji je prošlog petka iz devetomesečnog pritvora pustio sedam od 11 novinara i zaposlenih u nezavisnom listu „Džumhurijet“.

Oslobođeni su karikaturista Musa Kart, urednik književnog izdanja Turhan Günay, kolumnisti Güray Öz i Turhan Gunai, tehnički urednik Önder Çelik, kao i advokati Bülent Utku i Mustafa Kemal Güngör.

Glavni urednik lista „Džumhurijet“ Murat Sabuncu, kolumnista i predstavnik za javnost Kadri Gürsel, izvršni direktor Akın Atalay i reporter Ahmet Şık nalaze se i dalje u pritvoru.

Direktor u IPI-ju Steven M. Ellis izjavio je da je odluka da optuženi i dalje ostanu u pritvoru nepravedna, „da to potvrđuje da je politički motivisana kako bi se kriminalizovalo novinarstvo“.

On je naveo da ga odluka nije mnogo iznenadila i da je „veliko razočaranje što će ovi hrabri novinari i rukovodici biti vraćeni u zatvor, umesto da su sa svojim porodicama“.

Istog dana, grupa međunarodnih posmatrača, koju su činili i predstavnici novinarskih i medijskih organizacija, istakla je u svom saopštenju da „Turska treba da pusti sve novinare i rukovodioce „Džumhurijeta“, kao i mnoge novinare i branioce ljudskih prava za koje se veruje da su zatvoreni zbog svog rada, čime su prekršena njihova osnovna ljudska prava da dele i dobijaju informacije“.
Novinari i zaposleni lista „Džumhurijet“ uhapšeni su prošle godine, pod optužbom da su podržavali „terorističke organizacije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend