17. feb 2018.

Deniz Judžel pušten iz zatvora

Turski sud je naložio da novinar „Velta“ Deniz Judžel bude pušten iz pritvora gde se, bez optužnice, nalazio punih godinu dana. Istovremeno je sud prihvatio optužnicu u kojoj tužilaštvo traži kaznu zatvora od 18 godina.

Vest o puštanju na slobodu Deniza Judžela potvrdilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Novinar „Velta“ proveo je godinu dana u turskom zatvoru zbog sumnje da je navodno sarađivao s teroristima, ali za svo to vreme protiv njega nije bila podignuta optužnica. Kako prenosi njegov advokat, Judžel bi sada trebalo da bude pušten da se brani sa slobode, ali mu nije izrečena zabrana izlaska iz zemlje.

Turska državna agencija Anadolu prenosi da je tužilaštvo u Istanbulu podnelo optužnicu i zatražilo kaznu od 18 godina zatvora za novinara. Sud je prihvatio optužnicu, a zatim naložio da Judžel suđenje čeka na slobodi.

Njegov slučaj bio je povod za velike napetosti na liniji Berlin-Ankara. Portparol nemačke vlade objavio je da vlada „oseća olakšanje i da je srećna“ zbog puštanja novinara, kao i da se zahvaljuje turskom pravosuđu. Na konferenciji za novinare u Berlinu je naglašeno da nije bilo nikakvog „dila“ sa turskom stranom. Ranije je tursi predsednik Redžep Erdogan više puta tražio od Nemačke da izruči oficire koji su navodno učestvovali u pokušaju puča u Turskoj 2016, a koji uživaju azil u Nemačkoj.

Deniz Judžel (44) bio je u zatvoru od 14. februara 2017. kada se dobrovoljno predao turskoj policiji kako bi objasnio pozadinu svog izveštavanja o turskom ministru energetike. Nakon toga zadržan je u zatvoru, bez podizanja optužnice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend