08. apr 2022.

Ponovo odložen početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Ovog puta suđenje je odloženo zbog bolesti optuženog Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka. Pre mesec dana to je bilo zbog bolesti advokatice odbrane. Naredno ročište je zbog zauzetosti advokata zakazano tek za kraj maja

Advokati Dragoljuba Simonovića Ivica Vuković i Viktor Gostiljac ispred Palate pravde (foto: Tamara Spaić / Cenzolovka)

Prvooptuženi Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke, danas nije došao na suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Sudija Luka Pantelić zakazao je novo ročište tek za 26. maj i još dva za kraj juna.

Simonovićev advokat Ivica Vuković obavestio je sudiju da je njegov klijent bolestan, ali nije dostavio medicinsku dokumentaciju koja to dokazuje. Po njegovim rečima, Simonovićeva supruga ga je tek sinoć telefonom obavestila o tome.

Sudija Pantelić je rekao da odbrana ima rok od pet dana da dostavi medicinsko opravdanje.

Na današnje suđenje, kao ni prošlog puta, nije došao ni Milan Jovanović, koji se još oporavlja od teškog oblika preležanog kovida, a njegova supruga Jela Deljanin dostavila je izveštaj iz Bolnice „Dr Dragiša Mišović“.

Ponovljeno suđenje u predmetu koji se s velikom pažnjom i zabrinutošću prati i u međunarodnoj javnosti odloženo je već drugi put. I prošlog puta, pre mesec dana, odloženo je zbog odbrane. Tada se na suđenju nije pojavila Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica drugooptuženog, a dostavljena je lekarska potvrda o zaražavanju kovidom, stara deset dana.

Prvostepena osuđujuća presuda za zločin protiv novinara, počinjen u decembru 2018. godine, doneta je u februaru prošle godine, ali ju je Apelacioni sud ukinuo u novembru i vratio predmet na ponovno suđenje u Drugi osnovni sud. Prvostepenom presudom su Simonović, bivši policajac Vladimir Mihailović i višestruki prestupnik Aleksandar Marinković, sada u bekstvu, osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora za teško delo izazivanja opšte opasnosti podstrekavanjem.

Do tri nova datuma za održavanje ponovljenog suđenja došlo se preko licitacije datumima u kojoj je sudija predlagao brže održavanje ročišta, a odbrana odbacivala predloge. Sudija Pantelić je kao prvi naredni datum predložio 28. april, zatim 12. maj, ali je sve odbijeno zbog zauzetosti nekog iz odbrane.

Datumi oko kojih su se svi saglasili sada deluju jako daleko: 26. maj, 22. i 30. jun. Nad ponovljenim suđenjem koje nikako da počne lebdi staro upozorenje Milana Jovanovića da strahuje da nikada neće dočekati pravdu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend