10. nov 2020.

Ponovo odloženo suđenje Dragoljubu Simonoviću, ovog puta zbog sumnje da jedan od optuženih ima kovid 19

U decembru će se navršiti dve godine od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, ali je sada jasno da do tada neće biti presude Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka, i ostalim optuženim za ovaj zločin. Jovanovićeva advokatica sumnja da odbrana nastavlja opstrukciju suđenja

Foto: Marko Risović

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ponovo je danas odloženo zbog sumnje na kovid 19 drugooptuženog Vladimira Mihailovića.

Mihailovićeva advokatica obavestila je sud da je njen branjenik juče imao povišenu temperaturu, nije precizirala koliku, da je jutros otišao na testiranje na novi koronavirus i da će o rezultatima naknadno obavestiti sud.

„Kako nema procesnih uslova da se pretres održi, on se odlaže i novi se zakazuje za 27. novembar“, zaključio je sudija Slavko Žugić, dodajući da mu je žao zbog odlaganja procesa.

Sumnja na opstrukciju

Ovo je već drugi put da se zbog aktuelne pandemije odlaže glavni pretres. Kako je odbrana od samog početka suđenja, koje je počelo u aprilu prošle godine, više puta odlagala ročišta, ponovo su probuđene sumnje da je u pitanju namerna opstrukcija.

Da podsetimo, u julu ove godine čak tri advokata odbrane nisu se pojavila u sudu, uz obaveštenje da su u samoizolaciji nakon kontakta sa osobom obolelom od kovida 19.

Novinar Milan Jovanović je tada rekao da nema dilemu da je u pitanju opstrukcija postupka i želja advokata odbrane da „prođe što je moguće više vremena do prvostepene presude“.

Ivica Vuković, jedan od advokata Simonovića, juče se nije pojavio na suđenju po Simonovićevoj tužbi protiv portala Žig info, takođe zbog sumnje na kovid 19, a danas je došao na ročište i nije pominjao nikakvu sumnju da je zaražen

Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević je za Cenzolovku danas ponovila da sumnja na opstrukciju, uz obrazloženje da se „to događa u situacijama kad se suđenje privodi kraju“.

Sumnje pothranjuje i podatak da se Ivica Vuković, jedan od advokata prvooptuženog Simonovića, juče nije pojavio na suđenju po Simonovićevoj tužbi protiv lokalnog gročanskog portala Žig info, takođe zbog sumnje na kovid 19 kod njegove saradnice, a danas je došao na ročište i nije pominjao nikakvu sumnju da je zaražen iako ju je u tako kratkom razdoblju (dan za danom) medicinski nemoguće otkloniti.

Naime, Simonović je ranije pokrenuo čak 16 tužbi protiv portala koji je pisao o korupciji i nenamenskom trošenju novca u opštini Grocka i do sada nijednu nije dobio.

Taktiku odlaganja i otezanja obično ne primenjuje strana koja ima jače argumente i šanse da ostvari pobedu.

Na prethodnom ročištu, krajem oktobra, sudija Slavko Žugić odbacio je sve glavne dokaze, svedoke i zahteve odbrane okrivljenih kojima se osporavala optužnica i time, po oceni advokata obe strane, ubrzao proces i približio se trenutku iznošenja završnih reči i presudi.

Sudija Žugić, međutim, još nije najavio iznošenje završnih reči, a danas je rekao da će se nastaviti dokazni postupak.

Iako od avgusta sudija pokušava da ubrza proces zakazivanjem i po četiri ročišta u nizu, zanimljivo je da, na zahtev odbrane, ne uspeva da taj tempo ubrza. Na prethodnom ročištu je, recimo, zakazao čak tri ročišta u nizu, za 3, 16. i 17. novembar, ali se njihov broj, prilikom usaglašavanja tih datuma sa agendama advokata odbrane, sveo na samo jedno, današnje – koje je odloženo.

Spora pravda nije zaista pravda

Paljenje kuće novinara Milana Jovanovića dogodilo se 12. decembra 2018. godine i ubrzano se približavamo neslavnoj dvogodišnjici napada. Novinar, koji je jedva preživeo, a godinama je bio žrtva pretnji i maltretiranja za koje je ukazivao da potiču od bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića, sve vreme od tada prolazi kroz nove pretnje i uvrede na sudu.

I pored obećanja predsednika Aleksandra Vučića da će nalogodavci i izvršioci zločina biti brzo kažnjeni, i ovaj sudski proces više upućuje na čuvenu izreku da spora pravda nije zaista pravda, nego što uliva nadu da su zločini protiv novinara kažnjivi.

Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević ponovila je da sumnja na opstrukciju, uz obrazloženje da se „to događa u situacijama kad se suđenje privodi kraju“

Sudski proces su, pored čestih odlaganja, naročito na početku, obeležile uvrede i dodatna, takozvana sekundarna viktimizacija žrtava u kojoj su Milan i njegova supruga Jela Deljanin optuživani da su izmislili broj i vrednost stvari koje su uništene u požaru, bez ikakve svesti o tome da im je u požaru nestalo sve što su tokom života stekli.

Advokati odbrane optuživali su novinare, pa čak i predsednika države, da vrše pritiske na sud, a zbog navodnih procesno-pravnih neregularnosti tražili su i izuzeće postupajućeg tužioca, pa i celog Drugog opštinskog javnog tužilaštva.

Dragoljub Simonović je čak javno pretio tužiocu da „može da mu se dogodi da više ne bude tužilac“.

S druge strane, država ništa nije učinila da materijalno pomogne novinaru i njegovoj supruzi. Naprotiv, groteskno je, ali dogodilo se, da je novinaru umesto pomoći stigao zahtev da plati porez na izgorelu kuću.

Optužnica protiv Dragoljuba Simonovića podignuta je u martu prošle godine i tužilaštvo traži osam godina zatvora zbog sumnje da je on naložio paljenje kuće Milana Jovanovića. Pored Simonovića, optužen je Vladimir Mihailović, kao saučesnik, i njemu preti pet godina zatvora, kao i Igoru Novakoviću, dok je Aleksandru Marinkoviću, kao izvršiocu, zaprećeno šest godina zatvora. Marinković je u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Svi okrivljeni, osim Marinkovića, negirali su krivicu i promenili su prvobitno priznanje da su izvršili sve što im se stavlja na teret.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend