18. jan 2018.

Popović podneo još jednu tužbu protiv KRIK-a

Redakciji KRIK-a juče je stigla nova tužba ministra Nenada Popovića za povredu časti i ugleda. Tužba se odnosi na tekst „Netačno da Popović nema ofšor kompanije“, u kom je KRIK reagovao na Popovićeve tvrdnje da ne poseduje takve firme. Popović traži da mu se isplati iznos od milion dinara, koliko je tražio i prethodnom tužbom. Redakcija KRIK-a podseća da je sve što je objavljeno zasnovano na autentičnoj dokumentaciji.

Sporne tvrdnje u KRIK-ovom tekstu za Popovića su:

„Netačno da Popović nema ofšor firme.“

„Dokumenta koja su procurila u projektu „Rajski papiri“ pokazuju da je Popović vlasnik minimum sedam ofšor kompanija registrovanih na Kipru i jedne na najzatvorenijoj ofšor destinaciji – Britanskim Devičanskim Ostrvima.“

„Advokati iz agencije „Appleby“ otkrili su kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima u Rusiji, uplašili se da mogu biti uključeni u nezakonite radnje i odlagali su da ga uzmu za klijenta“.

Podsetimo, sve činjenice iznete u tekstovima o imovini i poslovima ministra Popovića bazirane na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ čiji je deo KRIK.

U dokumentima se vidi da je, u trenutku kada se obratio advokatskoj kancelariji „Appleby“ kako bi reorganizovao svoje bogatstvo, Popović kontrolisao niz ofšor kompanija – sedam firmi bilo je registrovano na Kipru, a jedna na Britanskim Devičanskim Ostrvima. On je ove kompanije prijavio i Agenciji za borbu protiv korupcije i mogu se videti u njegovom imovinskom kartonu na sajtu ove institucije.

Procurila dokumenta kancelarije „Appleby“ pokazuju i da su agenti ove firme istraživali Popovićeve poslove i otkrili različite kontroverze. U izveštaju „Appleby“-ja Popović je označen kao klijent visokog rizika. Detalje o tome pročitajte u priči na KRIK-ovom sajtu, gde možete videti i originalna dokumenta.

Podsetimo, u prvoj tužbi ministar je tužio KRIK zbog navoda iz teksta „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima’“ i u njoj je za povredu časti i nanošenje nenadoknadive štete takođe tražio odštetu od milion dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend