18. maj 2023.

Poražavajuća situacija u medijima

Medijska scena u Srbiji je pod velikim pritiskom tabloida i medija bliskih vlastima, koji dižu tenzije, dok su novinari izloženi pretnjama, a strah uliva i to što se ubistva novinara ne rešavaju, izjavio je FoNetu izvršni direktor Međunarodnog instituta za štampu (IPI) iz Beča, Frane Maroević i ukazao da je situacija u medijima poražavajuća.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije oceio da situacija u medijima ipak nije neizlečiva, jer je Srbija izložena međunarodnoj pažnji po pitanju slobode medija i slobode govora, kao i određenom političkom pritisku da se situacija menja.

Prema njegovim rečima, zakonski okviri u Srbiji je dobar i ima potencijala da promeni situaciju, ali je problem u tome što se zakoni ne primenjuju da bi se mediji zaštitili, nego se vrlo često zloupotrebljavaju.

Maroević smatra se su mediji izloženi i ekonomskom pritisku, tako što se sugeriše da se oglasi ne daju onim medijima koji nisu politički podobni.

Kako je napomenuo, političari stvaraju atmosferu netrpeljivosti prema novinarima i medijima, što je još jedan uzročnik loše situacije na medijskoj sceni Srbije.

Za svaku zemlju je poražavajuće da se novinari koji su kritički nastrojeni nazivaju stranim plaćenicama i manjim patriotama od onih koji su naklonjeni vlasti, predočio je Maroević.

On je objasnio da takve optužbe stvaraju atmosferu u kojoj se i novinari međusobno optužuju da su instruirani iz inostranstva.

Kako je podsetio, Rusija je konstruisala zakon o stranim agentima koji se sada primenjuje u mnogim evropskim zemljama da bi se ugušili sloboda govora, medija i rad nevladinih institucija.

To u velikoj meri doprinosi lošoj situaciji u medijima na globalnom nivou, ocenio je Maroević, uveren da ćemo lakše doći do rešenja osnovnih problema, ako pokažemo solidarnost, držimo se novinarske etike i angažujemo na zaštiti novinara koji trpe pritiske i pretnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend