28. feb 2019.

Portal odustao od političkih tema zbog pritisaka i uvreda

Portal Naše mesto, koji izveštava o događajima u Kuli, Vrbasu i Odžacima, doneo je neočekivanu odluku o promeni uređivačke politike, i to zbog pritisaka i uvreda koje su doživeli u proteklom periodu. Uredništvo lokalnog medija odlučilo je da se više neće baviti „političkim temama“.

Poslednje „političke vesti“ koje su objavljene na portalu Naše mesto bile su, po svemu sudeći, one o protestima u Kuli i Vrbasu.

Odluka portala Naše mesto o tome da će prestati da objavljuje političke teme i saopštenja partija, te da neće dozvoliti kampanje stranaka putem tog privatnog medija doneta je 18. februara. Poslednje „političke vesti“ koje su objavljene na tom portalu bile su, po svemu sudeći, one o protestima u Kuli i Vrbasu, održanim samo dan ranije. Naredni protest, za razliku od prethodnih, redakcija ovog medija nije ispratila.

Niko ne želi da govori

Građane ovih opština iznenadilo je saopštenje medija da će promeniti urednika i uređivačku politiku. Takav potez može se tumačiti i kao začuđujući gest iskrenosti prema publici u vremenu u kom smo svedoci olakog „prešaltavanja“ medija iz pozicije glasila za slobodu javne reči u još jednu „mašinu za blaćenje“ u rukama vlasti. Kako navode, od svog osnivanja, bez obzira na težinu situacije, trudili su se da budu nezavisni.

„Portal Naše mesto bio je jedini koji je pratio rad opozicionih organizacija u Opštini Kula i koji je objavljivao njihova saopštenja. Međutim, sada su građani ovih mesta uskraćeni za bilo kakav vid informacija u vezi sa delovanjem opozicije“ (Grupa građana Kritična masa)

„Nažalost, u poslednje vreme trpimo veliki pritisak na našu uređivačku politiku. Pored nedvosmislenog pritiska, direktnim uvredama najgore vrste bio je izložen i naš urednik, koga su putem društvene mreže Fejsbuk optuživali za razne neistine, a sve sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na naš rad“, navodi redakcija.

Međutim, ni u jednom momentu ne navodi se odakle dolaze pritisci, postoji li konkretan razlog tome, kakve su uvrede u pitanju… Osim promene uređivačke politike, došlo je i do smene urednika, pa je tako Branislava Grbića zamenio Nemanja Janjanin, jedan od osnivača medija.

Pozvali smo obojicu kako bismo saznali o čemu je reč, ali nijedan od kolega nije želeo da govori na ovu temu.

„Odluka koju smo doneli bila je jedina moguća u tom trenutku“, kratko je prokomentarisao Grbić, dok Janjanin, njegov naslednik na portalu, nije želeo da daje nikakve zvanične izjave.

Po svemu sudeći, reč je o još jednom slučaju u kojem se novinari, kao glas javnosti, odlučuju na tišinu kada je u pitanju sopstvena nesreća.

Međutim, kolateralna šteta cele ove situacije jeste javni interes, a žrtve su i građani, koji ostaju uskraćeni za informacije o važnom segmentu života. Portal je nastavio da prenosi vesti o odlukama lokalne samouprave, ali je kritika uskraćena jer može da dobije prizvuk „političkog“ ili zato što je u pitanju saopštenje neke partije, što ovaj medij ne želi da prenosi.

Ili si slobodan ili – nisi

U Grupi građana Kritična masa, koja učestvuje u radu lokalne skupštine u Kuli, kažu za Cenzolovku da su ovakvom odlukom građani Kule, Vrbasa i Odžaka uskraćeni za objektivno informisanje o političkim zbivanjima u njihovoj zajednici.

„Portal Naše mesto bio je jedini koji je pratio rad opozicionih organizacija u Opštini Kula i koji je objavljivao njihova saopštenja. Međutim, sada su građani ovih mesta uskraćeni za bilo kakav vid informacija u vezi sa delovanjem opozicije. Pitamo se koji je motiv promene uređivačkog formata preko noći, da li su novinari trpeli pritiske i ko stoji iza promene uređivačke politike portala“, navode u Kritičnoj masi i dodaju da im „sumnju budi to što su nakon objave o promeni formata objavljene vesti hvalospeva o Pokrajinskoj vladi“.

U komentarima na samu vest o promeni uređivačke politike može se videti i da su građani tražili od redakcije da im se saopšti ko ih je pritiskao zbog izveštavanja.

[povezaneprice]

„Ili si slobodan ili nisi, ne postoji ništa između. A kod nas je sve povezano sa politikom, nažalost. Tako da vam ostaje jedino da izveštavate kakvo će vreme biti sutra“, napisao je jedan od komentatora.

Na to da su i građani oštećena strana ukazuje i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. Kako kaže, građanima je uskraćeno pravo da znaju elementarne informacije o tome šta se dešava u njihovoj sredini i da na osnovu toga donose kvalitetne odluke.

„A da ne govorimo o tome da mediji treba da imaju kritički otklon prema vlasti, i koji ispunjavaju jednu od ključnih uloga medija – a to je kontrola zloupotrebe moći. Takvi mediji su skoro nestali sa lokala“, objašnjava on.

Poslednje „političke vesti“ koje su objavljene na tom portalu bile su, po svemu sudeći, one o protestima u Kuli i Vrbasu, održanim samo dan ranije. Naredni protest, za razliku od prethodnih, redakcija ovog medija nije ispratila

U razgovoru za Cenzolovku Sejdinović poručuje da je teško doći do informacija koje bi dale punu sliku o tome šta se sve krije iza saopštenja Našeg mesta. Ipak, samo saopštenje ukazuje na to da su strah i ucena dve ključne reči naše medijske, ali i društveno-političke scene.

„Kolege nisu želele da im pomognemo na bilo kakav način, što svedoči o tome da su ili jako uplašene ili da nemaju poverenja u državne institucije koje jedino mogu da ih efikasno zaštite od pretnji. Može se načelno reći da novinari treba da imaju profesionalnu i građansku hrabrost i da izađu u javnost ako im neko preti, ali nije lako baciti kamen ako ne znate kroz šta sve neko prolazi. Imamo posla sa ozbiljno kriminalizovanom vlašću, opasnom hobotnicom, čiji se pipci nalaze svuda oko nas, i na najneočekivanijim mestima. Možda je javnost zaštita, a možda i nije“, upozorava naš sagovornik na kompleksnost situacije.

Sejdinović ukazuje i na to da se katastrofalno loša medijska situacija u Srbiji najbolje vidi upravo na lokalu. Novinari i mediji bivaju ucenjeni da će im ukoliko ne izveštaju onako kako se to očekuje od vlasti i kriminalizovanih struktura, život biti pretvoren u pakao. Uz to, pošto vlast kontroliše tokove novca, za male „bezobrazluke“, kao što je odgovorno novinarstvo, medij ne samo da rizikuje da ostane bez državnih fondova nego i bez privatnih oglašivača.

Videlo se već, podseća predsednik NDNV-a, da lokalne vlasti nemaju zadršku ni da zloupotrebe razne inspekcijske službe kako bi „trenirale strogoću“ nad medijima, kao što je bio slučaj sa Južnim vestima.

Obeshrabrujući je Sejdinovićev zaključak da novinarska i medijska udruženja, kao ni međunarodne organizacije, nemaju efikasan način da zaštite kolege na lokalu, dok pritisci na njih često nisu tema ni ono malo preostalih nerežimskih prestoničkih medija.

1 komentar za: “Portal odustao od političkih tema zbog pritisaka i uvreda

  1. Marko Aleksić

    Moram da primetim da niste baš najbolje naveli neke stvari. Prva je ta da Naše mesto nije davalo prostora samo opoziciji, već je i vlast imala podjednako medijskog prostora. Kao ozbiljan sajt ste to morali da proverite. Druga stvar je ta da javnost nije uskraćena, jer, barem u Vrbasu, postoje drugi mediji koji izveštavaju objektivno. Ima i onih koji ne izveštavaju ništa vezano za opoziciju. Sve to, ste kao ozbiljni novinari morali da istražite. I treća stvar, ukoliko smatrate da su politika i vremenska prognoza jedine stvari koje su bitne za medije, a pri tom dodajem činjenicu da ste ozbiljni novinari.. Svi smo u problemu. Nisam za medijsko slepilo, ali takođe nisam ni za delimično tačnu istinu, ili vam, spinovanje. Sve mora da bude onako kako jeste, a ovaj tekst nije u potpunosti verodostojan. Pozdrav

    01. мар 2019. at 22:01

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend