28. feb 2019.

UNS i NUNS: Istraga zbog prekida signala tokom gostovanja Marije Lukić na Prvoj

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traže hitnu istragu i rasvetljavanje svih okolnosti prekida emitovanja kablovske televizije u Brusu u vreme emisije TV Prva "Život priča", u kojoj je gošća bila Marija Lukić koja je optužila za polno uznemiravanje predsednika opštine Brus Milutina Jeličića.

Marija Lukić (foto N1 TV snimak)

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, na društvenim mrežama u to vreme pojavila se informacija da signala nije bilo zato što je nestala struja u blizini Doma kulture u Brusu gde se nalazi repetitor, ali je tom udruženju u EPS-u rečeno da „nije tačno da su oni isključili struju“.

„Pretpostavljamo da je neko u zgradi Doma kulture isključio struju, a to nema veze sa EPS-om“, rečeno je UNS-u.

Kako je UNS-u rekla novinarka TV Prva i autorka emisije „Život priča“ Tatjana Vojtehovski, „to je deo ponašanja lokalnog moćnika“.

„Kabadahijsko ponašanje predsednika opštine Brus govori da može i da isključi struju kako se ne bi gledala emisija i da mu niko ništa ne može. Ovo je pritisak na slobodu medija“, rekla je UNS-u Vojtehovski.

UNS je podsetio da je članom 149 Krivičnog zakonika za sprečavanje ili ometanje emitovanja televizijskog programa zaprećena kazna zatvora do godinu dana i poziva nadležne da hitno utvrde ko stoji iza ovog incidenta.

NUNS: Za sprečavanje emitovanje programa do tri godine zatvora

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je šokirano sabotažom kojom je građanima Brusa i okoline onemogućeno da gledaju emisiju „Život priča“ čija tema je bila seksualno uznemiravanje Marije Lukić od predsednika opštine Brus.

„NUNS ukazuje da sprečavanje emitovanja programa predstavlja krivično delo te da je Krivičnim zakonikom (član 149) za to delo predviđena kazna do godinu dana zatvora, odnosno do tri godine zatvora ukoliko je delo učinilo službeno lice u vršenju službe“, navodi se u saopštenju.

NUNS je naveo da je, prema informaciji Prve televizije, sinoć tokom emitovanja emisije „Život priča“ Brus ostao bez televizijskog signala.

Prema nezvaničnim saznanjima Prve, predsednik opštine je prvo tražio od lokalnog kablovskog operatera da isključi signal Prve TV. Nakon odbijanja distributera da to učini, isključena je struja u Domu kulture gde se nalaze repetitori.

NUNS je podsetio da je suđenje Milutinu Jeličiću za seksualno uznemiravanje Marije Lukić počelo 7. februaraodlukom sudije Osnovnog suda u Brusu Mladena Tipsarevića da novinarima ne dozvoli da prisustvuju glavnom pretresu čak ni kao građani.

Singal se pojavio jutros, bez struje bio samo Dom kulture

Signal kablovskog operatera Siti servis (City), preko koga većina građana Brusa prati kablovsku televiziju pojavio se jutros.

Vlasnik Siti servisa Zoran Radojković rekao je agenciji Beta da je ekipa tog operatera sinoć, nakon što im je javljeno da nema signala, otišla do Doma kulture i videla da cela zgrada nema struju.

„Mi smo zakupci poslovnog prostora u Domu kulture, tu nam se nalazi kablovska stanica. Sinoć nešto pre deset sati nestala je struja u celom objektu, zvali smo domara koji održava tu zgradu, ali on je rekao da ne može pre jutra da dođe. Signal je sam jutros došao oko pola šest, nismo ništa popravljali, verovatno je tada struja došla u objekat“, kazao je Radojković i dodao da je „čudno to što je svuda u okruženju bilo struje te da je samo taj objekat nije imao“.

Direktorka Kulturnog centra Brus, u okviru koga radi Dom kulture u tom gradu, Bojana Đošić potvrdila je agenciji Beta da je sinoć signal kablovska televizije nestao, ali je kazala da ne zna razlog jer tada nije bila u Kulturnom centru.

„U to vreme nisam bila u Centru, ne znam zašto je nastao problem. Domar će utvrditi šta se desilo i to će prijaviti nadležnim službama“ kazala je direktorka.

Brusjanin Aleksandar Grbić rekao je agenciji Beta da se nakon nestanka kablovskog signala sinoć tridesetak građana Brusa okupilo ispred opštine, gde su duvanjem u pištaljke i puštanjem emisije sa telefona izrazili negodovanje zbog nestanka struje u Domu kulture, odnosno zbog prekida signala kablovskog operatera.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend