15. nov 2018.

Potvrđena presuda u korist Stefanovića protiv „Peščanika“

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković povredile čast i ugled ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i naložio im da mu isplate 150.000 dinara sa zateznom kamatom, umesto 200.000 kako je bilo određeno provostepenom presudom.

Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Prema presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda, treba da solidarno plate i troškove parničnog postupka od 93.100 dinara, 2.000 dinara manje nego što je presudio Viši sud.

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i sam portal „Peščanik“ zbog teksta Vesne Pešić „Dosoljavanje“ iz maja 2016. godine, u kojem se govori o slučaju rušenja objekata u Savamali.

Po nalaženju Apelacionog suda, „prvostepeni sud pravilno je zaključio da nisu svi vidovi saopštavanja sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja, jer sloboda izražavanja ne sme da bude suprotna svojoj svrsi“.

Apelacioni sud je u presudi naveo da „delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmerene na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je tužilac okarakterisan kao neko ko je najgluplji i čija je glupost nenadmašna“.

Takvim kvalifikacijama vređa se dostojanstvo tužioca, piše u presudi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend