15. nov 2018.

Čak i Foks njuz podržava tužbu CNN protiv Trampa 

Grupi nacionalnih američkih medija koji podržavaju tužbu zbog oduzimanja akreditacije za izveštavanje iz Bele kuće novinaru CNN Džimu Akosti pridružio se i rivalski i Trampu naklonjeni Foks njuz

Medijima koji podržavaju tužbu CNN protiv Trampove administracije, među kojima su Vašington post, Njujork tajms, NBC njuz, Blumberg, Politiko i Asošijeted pres, pridružio se i Foks njuz, kablovski njuz kanal koji je naklonjen predsedniku Donaldu Trampu.

Predsednik Foks njuza Džej Volas rekao je da će ta televizija, poput drugih medija, dati pisani doprinos tužbi CNN u nastojanju da povrati akreditaciju novinaru Džimu Akosti koja mu je oduzeta prošle nedelje nakon incidenta na Trampovoj pres konferenciji u Beloj kući. 

Volas je naveo da izdavanje akreditacija za izveštavanje iz Bele kuće nikad ne bi smelo da bude iskorišćeno kao sredstvo za obračun, ali je potcrtao da Foks njuz isto tako ne odobrava „narastajući antagonistički ton između predsednika i novinara“ koji se viđa u poslednje vreme.  

Stav predsednika Foks njuza, međutim, ne dele i svi voditelji te kuće, pa je tako Šon Heniti, inače Trampov blizak prijatelj, u svojoj sinoćnoj emisiji čak osam minuta posvetio napadu na Akostu nazivajući ga, pored ostalog, „ekstremnim levičarem željnim pažnje“.

Tramp i Akosta imaju istoriju burnih odnosa, a na poslednjem preseru Tramp ga je čak nazvao „drskim i užasnim čovekom“. Prethodno je izveštač CNN, nakon što mu je predsednik odgovorio na pitanja i dao reč drugom novinaru, nastavio da postavlja pitanja, odbijajući, nakratko, da preda mikrofon službenici Bele kuće.

U tužbi koju je CNN u utorak podneo sudu u Vašingtonu navodi se da je Trampova administracija ukidanjem akreditacije Džimu Akosti prekršila njegova ustavna prava, uključujući i pravo na slobodu govora, koje garantuje Prvi amandman Ustava SAD. Mediji koji podržavaju tužbu istakli su da to čine zbog osnovnog ustavnog prava na postavljanje pitanja „ovom, kao i svakom drugom predsedniku“.

Očekuje se da će danas posle podne po lokalnom vremenu sud doneti privremenu odluku po tužbi CNN.

Bela kuća je odbacila navode iz tužbe navodeći da predsednik SAD ima ovlašćenje da iz bilo kog razloga zabrani svim novinarima pristup Beloj kući i da je u ovom slučaju neopravdano pozivanje na Prvi amandman. U Trampovoj administraciji insistiraju na tome da je njihova odluka bila opravdana. Akosti spočitavaju da je u nastojanju da postavi dodatna pitanja predsedniku, i pored toga što je ovaj prethodno drugom novinaru dao priliku za pitanja, fizički sprečio službenicu Bele kuće da mu oduzme mikrofon.

A da li bi Željko Mitrović…

Foks njuz, koji otvoreno podržava Trampa i republikance, pokazao je na ovaj način solidarnost sa kolegama i pored toga što je CNN jedan od medija koji su prema Trampovoj administraciji veoma kritični. Pokazao je da su u nekim situacijama etičnost i standardi iznad ideologije i poniznosti, što je u našoj zemlji teško zamisliti.

Neverovatno bi, recimo, bilo da se vlasnik Pinka Željko Mitrović, kao predsednik Foks njuza Džej Volas, solidariše sa novinarem N1 ili nekog drugog medija koji je kritičan prema vlasti. Ovde su takvi novinari i mediji redovno ponižavani samo zbog toga što su postavili pitanje koje se nije dopalo Aleksandru Vučiću i nikad se nije desilo da posle toga dobiju podršku medija koji podržavaju predsednika Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend