11. feb 2019.

Pretnje novinarima prolaze nekažnjeno

Nedim Sejdinović, predsednik Nezvisnog društva novinara Vojvodine, bio je pre dva dana izložen baražnoj vatri uvreda i pretnji koje su mu upućene putem Fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“.

Foto: Pixabay/ Skratos1983

Kako je sam Sejdinović rekao za Danas, ovo je treći put da proživljava nešto slično, uz dodatak da u prethodna dva slučaja oni koji su slali eksplicitne pretnje smrću nisu kažnjeni. Njegov slučaj nije usamljen, već samo deo šireg obrasca u zemlji koja drastično pada na svim relevantnim listama koje mere nivo ljudskih prava. Samo u prošloj godini, sudeći prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije, bilo je 23 verbalna napada na novinare, a najveći broj njih prošao je nekažnjeno.

„Na Kalemegdan i metak“

Na isti način na koji i Sejdinović, preko Fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“, pretnje su upućene i uredniku agencije Beta Draganu Janjiću. On je na toj stranici okarakterisan kao ,“ dugogodišnji abonent neprijatelja Srbije“ koji je „10 minuta nakon zločina optužio Srbiju za ubisto Ivanovića“, „prezire Srbiju i sve Srpsko“. Ispod ovog opisa, samog po sebi uvredljivog, pružao se niz komentara među kojima su mogle da se pronađu i klasične pretnje smrću. Ističu se „na Kalemegdan i metak u čelo“ i „sve srpske izdajice treba da vise na banderi“.

[povezaneprice]

„Idem kod Vučića“

Pretnje urednici jagodinskog portala Info centrala Aniti Đukić usledili su nakon objavljivanja teksta „Skandal u VIVO šoping molu – pretukao bračni par jer su se pobunili što njegova deca maltretiraju psa“. U tekstu se opisuje incident u kojem je jedna osoba fizički napala muškarca i ženu, čemu je svedočio veliki broj ljudi koji nisu reagovali kako bi sprečili nasilje. U komentarima ispod nepotpisanog teksta redom su se pojavljivali komentari koji su branili čoveka koji je napao bračni par, tvrdeći da je branio svoju decu od njih i da im niko nije pomogao zato što su im se svi smejali. Potom je usledio anoninam komentar koji je rekao da niko nije pomogao bračnom paru zato što ih je napado M. T. poznati jagodinski kriminalac. Tada su krenule uvrede i pretnje Aniti Đukić preko portala, ali i sms poruka. Kako je sama navela za Cenzolovku jedna od poruka je glasila: Sutra idem kod Aleksandra Vučića i posle toga se nećeš više baviti tim poslom“.

“Sve ću da ti polupam”

Pretnje nisu uvek anonimne. Primera radi, pomoćnik predsednika opštine Mikan Mirosavić uputio je uredniku lista Dnevnik Mladenovački Milanu Jankoviću pretnje na sednici lokalne skupštine. Prema Jankovićevom svedočenju, kada se okrenuo da fotografiše glasanje za usvajanje zapisnika, Mirosavić mu je rekao da „ga ne slika i da će sve da mu polupa“.Međutim, pretnje nisu tu stale. Kako je izjavio UNS-u, nakon sednice Mirosavić je nastavio da mu preti.„Posle više od sat vremena od te pretnje krenuo sam iz sale. Prošao sam pored Mikana i izašao napolje. U holu sam čuo da je on krenuo za mnom. Nisam stao, niti se okretao, nastavio sam prema izlazu. Osim što je nastavio da me vređao, pretio mi je da će da me nađe i da me ubije“, naveo je Janković.

Hitra reakcija

Krajem prošle godine, nakon što je javno komentarisala proteste građana u Beogradu, voditeljki televizije Prva Tatjani Vojtehovski preko društvenih mreža upućene su pretnje smrću koje su se odnosile na nju, ali i njenu ćerku. “Znam gde ti je ćerka sutra, znam gde će biti u subotu, tvoja priča se završava i od ponedeljka ćemo svi da budemo srećni“, deo je jezivih pretnji koje je dobila Tatjana Vojtehovski. Slučaj je odmah prijavljen Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je hitro reagovalo. Kako je saopštio MUP, pripadnici policije su uhapsili su B. T. (36) iz okoline Majdanpeka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Po nalogu nadležnog tužilaštva, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti podneta je krivična prijava i protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca, državljanina BiH.

„Promaja u glavi“

Dino Jahić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije bio je meta uvreda i pretnji putem društevnih mreža nakon što ga je član Predsedništva BiH Milorad Dodik u avgustu prošle godine optužio da rukovodi centrom koji „uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu“. Janjić i njegove kolege bile su izložene vulgarnim uvredama, govorom mržnje i eksplicitnim pretnjama smrću. Jedna od pretnji sugerisala je da Jahiću treba napraviti „promaju u glavi“.

„Dići ću ti auto u vazduh“

Krajem prošle godine u redakciju portala Info centar Jug u Lebanu upao je nepoznati muškarac i počeo da vređa glavnu urednicu Žaklinu Cvetković Mladenović. Nakon pretnji i uvreda upućenih njoj i njenoj porodici, muškarac je izašao ispred redakcije, slikao automobil koji pripada Žaklini Cvetković Mladenović i rekao da će da ga „digne u vazduh“. Ona je napad prijavila i muškarac je saslušan u policiji, samo da bi dan nakon toga opet pretio Mladenovićevoj.

„Snimaj sad“

Novinarki portala Inđija kafe, Verici Marinčić pretila su u julu prošle godine dva mladića u centru Inđije dok je na ulici razgovarala sa komšijom. Kako je navela, dok je razgovarala pored nje se parkirao automobil iz kojeg su dvojica mladića počeli da viču na nju. Ona je čula kako je psuju i dobacuju: „snimaj sad“. Upravo iz tog razloga, ona je policiji rekla da sumnja na vozača automobila koji je krajem juna snimljen kako u centru Inđije vozi velikom brzinom i prolazi kroz crveno svetlo. „Taj video snimak smo objavili na našem portalu i društvenim mrežama i apelovali na nadležne da reaguju, jer je isti automobil više puta viđen u gradu kako jurca“. Osoba koja je pretila je saslušana u policiji.

„Koga ono citirate“

Prema svedočenju novinara lista Kurir Bobana Karovića, njemu je nasiljem pretio lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, nakon što je radio na tekstu koji je problematizovao Jovanovićev odnos sa kriminalnim zemunskim klanom. Karović je sms porukom zatražio komentar od Jovanovića, ali ovaj nije odgovorio. Tek kada se pojavila najava teksta, iste večeri Jovanović je pozvao Karovića telefonom. Prema Karovićevom svedočenju, Jovanović mu je rekao da ima ekskluzivnu informaciju i zatražio njegovu adresu kako bi mogao da „dođe ili da pošalje nekoga po njega“. Kada je Karović to odbio Jovanović je rekao:„Je li koga ono citirate danas? Ali to ću ja sa njim da rasčistim. A šta je ovo sutra? Ti i ja ćemo ovo noćas da raščistimo” i uputio još niz pretnji. Jovanović je negirao ovaj incident. Slučaj nije procesuiran.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend